Kontrolerzy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zakwestionowali o 10 proc. więcej przetworów mięsnych niż w zeszłym roku. Zastrzeżenia mieli też do przetworów rybnych i warzywnych. Po kontroli wycofano 15 artykułów, a na producentów nałożono ponad 100 tys. zł kar. Kontrolerzy w przetworach z mięsa wykryli m.in. niejadalne cząstki kości i szczeciny oraz substancje chemiczne, jak karagen, azotany i azotyny, które nie zostały wymienione na etykiecie. Natomiast w przetworach rybnych stwierdzono zawyżoną w porównaniu z deklarowaną zawartość glazury - tym samym masa netto poszczególnych składników była niższa niż opisano na opakowaniu. Większość tych nieprawidłowości to celowe działanie nieuczciwych producentów.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail