Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego zawiera kwasy tłuszczowe nasycone (SFA) oraz kwasy tłuszczowe nienasycone (NNTK), w których skład wchodzą wielonienasycone kwasy (PUFA) i jednonienasycone kwasy (MUFA). Tłuszcze nasycone dostarczają człowiekowi energii, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych. W nadmiarze mogą jednak szkodzić, podnosząc poziom złego cholesterolu i przyczyniając się do problemów z sercem. NNKT są bardzo cenne dla organizmu. Ich niedobór powoduje bowiem skutki groźne dla zdrowia, np. reakcje zapalne w organizmie, zahamowanie wzrostu niemowląt id zieci, powstawanie zmian skórnych, opóźnienie gojenia się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, nadmierną kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów.
Walory prozdrowotne
Proporcja kwasów PUFA/SFA uznawana jest powszechnie za wskaźnik jakości tłuszczu w odniesieniu do zdrowia człowieka, a ten w ostatnich latach w mięsie wieprzowym znacznie się poprawił i wzrósł z 0,2 do 0,25. Proporcja kwasów PUFA/SFA jest korzystniejsza w wieprzowinie niż w wołowinie. Jeśli zaś pod lupę weźmiemy mięso drobiowe, oka- że się, że wieprzowina, choć ma mniej NNKT, charakteryzuje się znacznie korzystniejszą proporcją kwasów omega-6 i omega-3. Spośród tych trzech rodzajów mięsa wieprzowina więc ma najlepsze właściwości prozdrowotne i powinna być zalecana w żywieniu człowieka, szczególnie osób z nadwagą, cukrzycą i chorobami układu krążenia.
Kotlet zamiast tabletek
Możemy kształtować skład kwasów tłuszczowych w mięsie przez żywienie trzody chlewnej. Do paszy dodaje się naturalne składniki będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak np. nasiona czy olej z lnu. Dzisiejsza wieprzowina nie jest więc tak „straszna", jak się mówi. I być może nie warto jest kupować w aptece „tabletek omega", skoro odpowiednio zbilansowana dieta, a więc zawierająca wieprzowinę i ryby w cotygodniowym jadłospisie, może dać takie same efekty. A dodatkowo pozwoli zaoszczędzić parę.
Na podstawie artykułu dr inż. Ewy Poławskiej, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk. Pełna wersja artykułu dostępna na stronie www.polsus.pl
Przepis na szynkę z żurawiną
Składniki:
- szynka wieprzowa bez kości
- szklanka bulionu
- 2 duże cebule
- opakowanie żurawiny
Marynata:
- kilka łyżek oleju,
- papryka słodka, ◗ papryka ostra,
- czosnek granulowany,
- majeranek, pieprz, sól S
Sposób przygotowania
Z oleju oraz przypraw szykujemy marynatę, którą nacieramy szynkę. Całość odstawiamy do lodówki na noc. Tak przygotowaną szynkę wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Przygotowujemy zalewę z bulionu, pokrojonej w piórka cebuli, majeranku, czosnku oraz żurawiny. Całość gotujemy w rondelku. Po 1 godzinie pieczenia zalewamy szynkę zalewą i pozostawiamy w piekarniku na kolejną godzinę. Od czasu do czasu polewamy szynkę wytworzonym sosem.
Wieprzowy tłuszcz jest zdrowy
prof. zw. dr hab. n. med., dr h.c. mult. Piotr Książek, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
– W ostatnich badaniach stwierdzono dwukrotnie mniejszą niż dotychczas zawartość tłuszczu w mięsie, które przez konsumentów oraz specjalistów od żywienia człowieka postrzegane jest jako tłuste. Szczególnie boczek, który jeszcze 20 lat temu zawierał około 50 proc. tłuszczu, dzięki selekcji zwierząt i poprawie ich mięsności zmienił swoje proporcje i dziś ma średnio nawet o 15 proc. mniej tłuszczu. Dzisiejsze mięso wieprzowe to zupełnie inny produkt, a przez lata selekcji zwierząt nie tylko zmniejszyło się otłuszczenie, ale również zmienił się profil kwasów tłuszczowych. Pamiętajmy jednak, że każdy surowiec można zepsuć, poddając go niewłaściwej obróbce.