Dziś moda na gotowanie z wody święconej wraca do naszej kuchni. Skąd wziąć święcone składniki do gotowania? Najłatwiej zdobyć je podczas rekolekcji lub mszy o uzdrowienie. Wówczas kapłan święci wodę, sól, olej. - Nawet jeśli ktoś nie ma wiary, to na mocy wiary osoby, która ją ma, Pan Bóg też ofiarowuje niewierzącemu łaski - dowodzi ks. Jarosiewicz. - Jednak uwaga! Sakramentalia nie działają magicznie - przypomina kapłan. Przepis na zupę na wodzie święconej poniżej:
Składniki:
- kura
- włoszczyzna
- trzy ziarnka ziela angielskiego
- dwa listki laurowe
- sól egzorcyzmowana lub święcona|
- pieprz święcony
- 1 litr wody święconej
Wykonanie:
Kurę umyj i sparz wrzątkiem (ze zwykłej wody), włoszczyznę obierz i oczyść, następnie zalej litrem wody święconej, dodaj święcone przyprawy i gotuj dwie godziny na wolnym ogniu, co pewien czas usuwając szumowiny z powierzchni zupy. Taki rosół podawaj na przeziębienie, depresję zimową, a także niewierzącym gościom na proszonym niedzielnym obiedzie.