Biała kiełbasa w piwie
Składniki:
l4 białe kiełbasy,
l1/3 szklanki piwa,
lłyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
Kiełbaski ponacinać ukośnie, w nacięcia nalać piwa. Posypać majerankiem. Odstawić na pół godziny. Potem ułożyć na tackach, grillować, aż się zrumienią na wierzchu.
Żeberka miodowo-sojowe
Składniki:
l1 kg żeberek,
l4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
l1 łyżka miodu,
l1 kieliszek czystej wódki,
l3 łyżki majeranku,
l3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Żeberka kroimy na porcje i wkładamy do marynaty przyrządzonej z sosu sojowego, miodu rozpuszczonego w 1/4 szklanki wody, wódki, startego majeranku i zmiażdżonego czosnku. Dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Układamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy do zrumienienia z obu stron.
Szaszłyki piwne
Składniki:
l40 dag schabu,
l20 dag boczku wędzonego,
l4 cebule,
l1 łyżka papryki słodkiej,
l1 łyżeczka papryki ostrej,
l3 łyżki piwa,
l3 łyżki oleju,
lsól,
lpieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostki o boku ok. 2 cm. Olej zmieszać z piwem i przyprawami, dokładnie wymieszać z nim mięso, odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Boczek i cebulę pokroić w plastry. Na patyczki nadziewać po kolei kawałki mięsa, cebulę i boczek (rozpoczynając i kończąc mięsem). Opiekać na grillu po 5 minut z każdej strony.
Skrzydełka pikantne
Składniki:
l20 skrzydełek kurczaka, l2 ząbki czosnku, kawałek imbiru (lub pół łyżeczki suszonego), l2 łyżki sosu sojowego, lsok z 2 cytryn, lłyżeczka sosu tabasco (lub pół łyżeczki ostrej papryki), l1 łyżka octu winnego, l3 łyżki oliwy, lsól i pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek rozgnieść, imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać przyprawy z sosem sojowym, sokiem z cytryny, sosem tabasco, octem winnym i oliwą z oliwek, dodać pieprz. Skrzydełka oczyścić, opłukać, osuszyć, włożyć do marynaty, wstawić na godzinę do lodówki. Skrzydełka piec na grillu 20-30 min. W czasie pieczenia przewracać skrzydełka kilka razy, polewając je marynatą.
Karkówka z czosnkiem
Składniki:
l80 dag karkówki,
lkilka ząbków czosnku,
lcytryna,
l2 łyżki oleju,
lsól i pieprz
Sposób przygotowania:
Umytą i osuszoną karkówkę pokroić w plastry (ok. 1-cm), lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę, wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać sok z olejem, czosnkiem i przyprawami (można wszystkie składniki włożyć do słoiczka, potrząsając przez kilkadziesiąt sekund). Tak przygotowaną marynatą posmarować mięso i włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin. Mięso piec na rozgrzanym grillu aż wytopi się tłuszcz.
Cukinie z parmezanem
Składniki:
l4 małe cukinie,
loliwa,
l2 ząbki czosnku,
lparmezan,
lsól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy na plasterki około 0,5 cm i wkładamy do zalewy z oliwy i czosnku (kilka łyżek oliwy wlewamy do słoiczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mocno wstrząsamy). Wkładamy na 30 minut do lodówki. Grillujemy kilka minut, przewracamy na drugą stronę i posypujemy odrobiną parmezanu. Grillujemy aż się zrumienią.
Grillowane owoce z czekoladą
Składniki:
l3 brzoskwinie,
l1 świeży ananas (lub 1 puszka),
llistki melisy lub mięty,
lpolewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie kroimy na pół, wyjmujemy pestki, ananasa obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm (jeśli używamy tych z puszki, dobrze odsączamy je z zalewy). Układamy na ruszcie lub na rozgrzanych tackach i grillujemy z obu stron do lekkiego zezłocenia. Podajemy po połówce brzoskwini i plastrze ananasa. Całość posypujemy świeżymi listkami mięty lub melisy. Polewamy polewą czekoladową.
Porady kucharskie:
lGrilluj na węglu drzewnym lub drewnie z drzew liściastych - iglaste zawierają dużo żywicy, która wydziela niekorzystne dla zdrowia związki.
lNie powinno się grillować mięs peklowanych czy konserwowanych saletrą, gdyż ta w wysokiej temperaturze rozkłada się na toksyczne związki.
lMięsa należy układać na specjalnych tackach z rowkami, do których może spływać wytapiający się tłuszcz. Inaczej dym z tłuszczu, zawierający rakotwórcze związki, będzie przenikał do mięsa.
lNa grilla doskonale nadaje się mięso z kurczaka i indyka, wieprzowina i kiełbaski. Z ryb modne są sandacz i pstrąg oraz łosoś norweski.
lGrillować można wszystkie gatunki warzyw. Należy je piec partiami, zaczynając od najtwardszych, np. ziemniaki, marchewki, później papryki i bakłażany, a na końcu cukinie, pomidory i cebule. Przed ułożeniem warzyw na ruszcie należy je posmarować olejem lub oliwą i posypać przyprawami.
lOwoce kładź bezpośrednio na ruszt, ale by nie przywarły, trzeba go wcześniej posmarować oliwą.
Poltrip.pl: NAJLEPSZE OFERTY NA MAJÓWKĘ. KLIKNIJ >>>