MAJÓWKA 2013: Jak przygotować prawdziwe PRZYSMAKI z grilla

2013-04-26 12:11

Wspólne grillowanie zbliża ludzi, ułatwia nawiązywanie kontaktów, łagodzi obyczaje. W dodatku jedzenie z grilla jest zdrowe i mniej kaloryczne niż pieczone lub gotowane! Podstawowa zasada: nie układaj mięsa bezpośrednio na ruszcie, tylko na tackach do grillowania.

Biała kiełbasa w piwie

Składniki:

l4 białe kiełbasy,

l1/3 szklanki piwa,

lłyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Kiełbaski ponacinać ukośnie, w nacięcia nalać piwa. Posypać majerankiem. Odstawić na pół godziny. Potem ułożyć na tackach, grillować, aż się zrumienią na wierzchu.

Żeberka miodowo-sojowe

Składniki:

l1 kg żeberek,

l4 łyżki ciemnego sosu sojowego,

l1 łyżka miodu,

l1 kieliszek czystej wódki,

l3 łyżki majeranku,

l3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Żeberka kroimy na porcje i wkładamy do marynaty przyrządzonej z sosu sojowego, miodu rozpuszczonego w 1/4 szklanki wody, wódki, startego majeranku i zmiażdżonego czosnku. Dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Układamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy do zrumienienia z obu stron.

Szaszłyki piwne

Składniki:

l40 dag schabu,

l20 dag boczku wędzonego,

l4 cebule,

l1 łyżka papryki słodkiej,

l1 łyżeczka papryki ostrej,

l3 łyżki piwa,

l3 łyżki oleju,

lsól,

lpieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostki o boku ok. 2 cm. Olej zmieszać z piwem i przyprawami, dokładnie wymieszać z nim mięso, odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Boczek i cebulę pokroić w plastry. Na patyczki nadziewać po kolei kawałki mięsa, cebulę i boczek (rozpoczynając i kończąc mięsem). Opiekać na grillu po 5 minut z każdej strony.

Skrzydełka pikantne

Składniki:

l20 skrzydełek kurczaka, l2 ząbki czosnku, kawałek imbiru (lub pół łyżeczki suszonego), l2 łyżki sosu sojowego, lsok z 2 cytryn, lłyżeczka sosu tabasco (lub pół łyżeczki ostrej papryki), l1 łyżka octu winnego, l3 łyżki oliwy, lsól i pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek rozgnieść, imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać przyprawy z sosem sojowym, sokiem z cytryny, sosem tabasco, octem winnym i oliwą z oliwek, dodać pieprz. Skrzydełka oczyścić, opłukać, osuszyć, włożyć do marynaty, wstawić na godzinę do lodówki. Skrzydełka piec na grillu 20-30 min. W czasie pieczenia przewracać skrzydełka kilka razy, polewając je marynatą.

Karkówka z czosnkiem

Składniki:

l80 dag karkówki,

lkilka ząbków czosnku,

lcytryna,

l2 łyżki oleju,

lsól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umytą i osuszoną karkówkę pokroić w plastry (ok. 1-cm), lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę, wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać sok z olejem, czosnkiem i przyprawami (można wszystkie składniki włożyć do słoiczka, potrząsając przez kilkadziesiąt sekund). Tak przygotowaną marynatą posmarować mięso i włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin. Mięso piec na rozgrzanym grillu aż wytopi się tłuszcz.

Cukinie z parmezanem

Składniki:

l4 małe cukinie,

loliwa,

l2 ząbki czosnku,

lparmezan,

lsól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinie kroimy na plasterki około 0,5 cm i wkładamy do zalewy z oliwy i czosnku (kilka łyżek oliwy wlewamy do słoiczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mocno wstrząsamy). Wkładamy na 30 minut do lodówki. Grillujemy kilka minut, przewracamy na drugą stronę i posypujemy odrobiną parmezanu. Grillujemy aż się zrumienią.

Grillowane owoce z czekoladą

Składniki:

l3 brzoskwinie,

l1 świeży ananas (lub 1 puszka),

llistki melisy lub mięty,

lpolewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie kroimy na pół, wyjmujemy pestki, ananasa obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm (jeśli używamy tych z puszki, dobrze odsączamy je z zalewy). Układamy na ruszcie lub na rozgrzanych tackach i grillujemy z obu stron do lekkiego zezłocenia. Podajemy po połówce brzoskwini i plastrze ananasa. Całość posypujemy świeżymi listkami mięty lub melisy. Polewamy polewą czekoladową.

Porady kucharskie:

lGrilluj na węglu drzewnym lub drewnie z drzew liściastych - iglaste zawierają dużo żywicy, która wydziela niekorzystne dla zdrowia związki.

lNie powinno się grillować mięs peklowanych czy konserwowanych saletrą, gdyż ta w wysokiej temperaturze rozkłada się na toksyczne związki.

lMięsa należy układać na specjalnych tackach z rowkami, do których może spływać wytapiający się tłuszcz. Inaczej dym z tłuszczu, zawierający rakotwórcze związki, będzie przenikał do mięsa.

lNa grilla doskonale nadaje się mięso z kurczaka i indyka, wieprzowina i kiełbaski. Z ryb modne są sandacz i pstrąg oraz łosoś norweski.

lGrillować można wszystkie gatunki warzyw. Należy je piec partiami, zaczynając od najtwardszych, np. ziemniaki, marchewki, później papryki i bakłażany, a na końcu cukinie, pomidory i cebule. Przed ułożeniem warzyw na ruszcie należy je posmarować olejem lub oliwą i posypać przyprawami.

lOwoce kładź bezpośrednio na ruszt, ale by nie przywarły, trzeba go wcześniej posmarować oliwą.

Poltrip.pl: NAJLEPSZE OFERTY NA MAJÓWKĘ. KLIKNIJ >>>

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki