Sezon grillowy już otwarty! Jeśli nie masz jeszcze odpowiedniego sprzętu, czas zacząć poszukiwania. Wybór w sklepach jest olbrzymi.
Aby grillowanie było czystą przyjemnością, zaopatrz się w sprzęt, który spełni twoje wymagania. Przed zakupem zastanów się więc:
- gdzie będziesz grillować - na balkonie, w ogrodzie czy na pikniku,
- jak często będziesz przyrządzać potrawy,
- ile osób będzie z grilla korzystać,
- jakim budżetem dysponujesz.
Jeżeli już to ustalisz, możesz wybrać się na zakupy. W ofercie są grille węglowe, gazowe i elektryczne. Jedne są lekkie i składane, inne duże, na kółkach, które na ruszcie pomieszczą kilka kilogramów kiełbasy.
Na wyprawy i do ogródka
W małych ogródkach, a także na wakacyjnych wyprawach najlepiej sprawdzi się przenośny grill z pokrywą, wykonany z cienkiej blachy, ze stalowym rusztem. Jest on tani, lekki i zajmuje niewiele miejsca. Łatwo go przetransportujesz w dowolne miejsce. Niestety, szybko się deformuje i może posłużyć nie dłużej niż jeden sezon.
Dla miłośników grillowania
Jeśli jesteś posiadaczem przestronnego ogrodu, w którym często gościsz przyjaciół, możesz wybrać większy model żeliwny. Jest on droższy, ale trwalszy i stabilniejszy. Możesz go śmiało wystawić na zewnątrz na cały sezon. Żeliwny grill jest co prawda ciężki, ale jeśli wybierzesz model z kółkami, nie będziesz mieć problemu z jego przemieszczaniem.
Dobry grill zaopatrzony jest w półkę pod paleniskiem, na której położysz akcesoria. Niektóre mają też wysuwaną deskę do krojenia, co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Żeliwne ruszty mają jedną cenną zaletę - równomiernie się nagrzewają i długo trzymają ciepło.
W dużym ogrodzie możesz też postawić wśród zieleni grill murowany, np. w formie kominka z cegły klinkierowej, piaskowca czy granitu. Na takim grillu przygotujesz jedzenie dla armii gości. Poza praktycznymi funkcjami murowany kominek z pewnością będzie niezwykle ozdobnym elementem architektury ogrodowej.
Na balkonie
Jeśli miejscem grillowania ma być balkon, wybierz ruszt elektryczny. Możesz go postawić na parapecie lub przykręcić do barierki. Plusem takiego grilla jest łatwa obsługa i krótki czas przygotowywania potraw. Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy wewnętrzny regulamin twojego budynku nie zakazuje grillowania.
To warto wiedzieć
- Wybierając grill, sprawdź jego nóżki i kółeczka. Niezależnie od tego, na jakim podłożu stoi grill, jego palenisko musi być stabilne. Nóżki i kółka muszą być zatem wykonane z porządnych materiałów, dobrze dopasowane i przykręcone. Aby je wypróbować, upatrzony sprzęt przeciągnij kilka metrów po sklepie.
- Najbardziej popularne są grille węglowe. I nic dziwnego, bowiem potrawy na nich przyrządzane mają wyrazisty smak. Te grille wymagają jednak wprawy w rozpalaniu i utrzymywaniu odpowiedniej temperatury.
- Grille gazowe i elektryczne są wygodniejsze i zdrowsze od węglowych. Urządzenia te nie dymią, ale brak im klimatu. Mięso nie będzie miało tego specyficznego aromatu i brązowej skórki, jaką daje węgiel drzewny.