- Piwo warzę od trzech lat - opowiada piwowarka. - Wcześniej robiłam rozmaite przetwory i nalewki. Któregoś dnia pomyślałam sobie: "A może by tak spróbować zrobić piwo". I tak to się zaczęło.
Domowe piwa pani Agnieszki bardzo szybko zdobyły uznanie smakoszy tego napoju. W ubiegłym roku były wielokrotnie wyróżniane na konkursach piwnych. W efekcie Bractwo Piwne, które co roku przyznaje nagrody za najlepsze piwo, nadało pani Agnieszce tytuł domowej piwowarki ubiegłego roku.
Przepis na najlepszy browar
1. Kupujemy zestaw do warzenia piwa.
2. Rozpuszczamy ekstrakt w paru litrach gorącej wody.
3. Uzupełniamy zimną wodą do pojemności 23 l.
4. W przypadku warzenia piwa z procesem zacierania należy dodać do wody chmielu i gotować przez 60 minut. Potem wszystko schłodzić.
5. Dodajemy drożdże.
6. Są dwa typy piwa - dolnej i górnej fermentacji. Te pierwsze fermentują w temperaturze około 10 stopni, drugie w wyższej.
7. Po kilku dniach "burzliwej fermentacji" rozpoczyna się "cicha", która trwa ok. 2 tygodni.
8. Potem piwo można już butelkować.
9. Przed kapslowaniem dodać cukru.
10. Przed spożyciem piwo musi leżakować ok 4 tygodni.