To już tradycja, że Robert Sowa, kulinarny ekspert i autor wielu książek kucharskich, proponuje naszym Czytelnikom przepisy na wystawne, ale niezbyt kosztowne obiady. Bo żeby smacznie zjeść, wcale nie musimy wydawać fortuny. Koszt produktów na niedzielne obiady dla czteroosobowej rodziny nie przekracza 30 zł. Mało tego, nie trzeba też być znakomitym kucharzem, by gotować jak Robert Sowa. Bo szef kuchni i właściciel restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie ceni sobie prostą kuchnię.
Orientalna zupa z grzybów leśnych ze świeżą kolendrą i sezamem
SKŁADNIKI 4 osób:
- 200 g pokrojonych w plastry borowików
- 1 cebula
- 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
- 1 pokrojona w cienkie paseczki marchewka
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- 1 mała tacka kiełków soi i słonecznika
- Sos sojowy Kikkoman do smaku
- 1 l bulionu drobiowego Kucharek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki świeżo siekanej kolendry
- 1 łyżka upalonych ziaren sezamu
- Sambal oelek
- sól
- pieprz czarny mielony do smaku
Sposób przygotowania
W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć borowiki, cebulę, czosnek i marchew. Po 5 minutach dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego i bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże kiełki, kolendrę i ziarna sezamu oraz doprawić zupę do smaku.
Zobacz też: Robert Sowa gotuje niedzielny obiad za 30 zł: Rosół królewski i gulasz cielęcy z pomidorami
Pikantne CURRY z kurczaka z orzechami nerkowca i świeżą kolendrą
SKŁADNIKI dla 4 osób:
- 8 podudzi z kurczaka bez skóry i kości
Marynata:
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- Przyprawa pikantna do kurczaka Prymat
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki curry
- 2 małe świeże papryczki chili
- 2 posiekane cebule dymki
- 200 ml bulionu z kurczaka KUCHAREK
- 2 łyżki pasty Tom Ka
- pęczek posiekanej kolendry
- limonka
- pół litra mleka kokosowego
- pół litra śmietany kremówki
- 3 liście lub skórka z limonki
- łodyga trawy cytrynowej lub sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki orzechów nerkowca
Sposób przygotowania
Umyte i oczyszczone podudzia z kurczaka pokroić, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Do rozgrzanego garnka wlać olej, dodać kawałki kurczaka i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę, liście limonki, trawę cytrynową, papryczkę chili, orzechy nerkowca, pastę Tom Ka oraz bulion i dusić ok. 15 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, śmietanę i całość dusić do miękkości. Tak przygotowanego pikantnego kurczaka doprawić do smaku, posypać świeżo siekaną kolendrą i podawać z ryżem długoziarnistym.