Makaron z brokułami i kalafiorem
To lekkie i bardzo smaczne danie, w sam raz na tę porę roku. A co ważne, zawiera wszystkie korzystne dla zdrowia składniki - witaminy, mikroelementy, węglowodany, białko. By warzywa brzydko nie pachniały podczas gotowania, wystarczy do wody dodać trochę mleka.
Składniki:
0,5 kg ulubionego makaronu
kilka różyczek brokułu i kalafiora
łyżka masła
pół kubeczka śmietany
przyprawy do smaku
Sposób przygotowania: Ugotować makaron na półtwardo. Tak samo ugotować warzywa. Wysmarować masłem formę do zapiekanek. Wysypać odlany makaron, przemieszać z warzywami. Śmietanę wymieszać z przyprawami. Zalać makaron. Ewentualnie posypać tartym żółtym serem. Wstawić do zapiekania na ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 st C.
Koszt ok. 7 zł
Wiosenna zupa szczawiowa
Przepis pani Wandy Wawrzeckiej z Kędzierzyna-Koźla
Składniki:
kości na zupę
włoszczyzna
kilka ziemniaków
kostka rosołowa
pieprz
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilogram dzikiego szczawiu, zebranego z dala od szosy
1/2 kostki margaryny
słodka śmietana
Sposób przygotowania: Na kościach i włoszczyźnie ugotować wywar, dodając ziemniaki pokrojone w kosteczkę, kostkę bulionową i przyprawy. Dokładnie umyty szczaw usmażyć na margarynie. Papkę szczawiową przetrzeć przez sito. Dodać do zupy warzywnej i gotować 2-3 minuty. Dodać słodką śmietanę i ponownie zagotować. Podawać z bułką paryską lub jajkiem ugotowanym na twardo.
Koszt ok. 12 zł
Filet z kurczaka w cieście
Przepis pani Krystyny Wilczak z Jasła
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
10 dag żółtego sera
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
przyprawa do drobiu
Sposób przygotowania: Umyty i odsączony filet pokroić w drobną kostkę i posypać przyprawą do drobiu. Roztrzepane jajka wymieszać z mąką, serem startym na grubej tarce, majonezem i natką pietruszki. Dodać pokrojony filet, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia ze wszystkich stron. Podawać z surówką.
Koszt ok. 10 zł
Biszkopt z pianką z manny
Przepis pani Joanny Żakowskiej z Papowa Biskupiego
Składniki:
na biszkopt:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki kartoflanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
na piankę:
4 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
kostka margaryny
20 dag cukru pudru
sok z dużej cytryny
olejek aromatyczny do ciasta
Sposób przygotowania: Białko jaj ubić na sztywno. Stopniowo, nadal ubijając, dodać cukier. Dodać żółtka i pozostałe składniki (obie mąki wcześniej przesiać przez sito). Wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na mleku ugotować i wystudzić mannę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzoną mannę, sok z cytryny i olejek. Dokładnie wymieszać. Biszkopt przekroić na połowy. Dolną z nich pokryć pianką i przykryć drugą częścią. Wierzch biszkoptu oprószyć cukrem pudrem.
Koszt ok. 16 zł