1.Chleb tostowy dlatego tak długo zachowuje świeżość, bo pełno w nim konserwantów .
Nie zawsze producenci pieczywa tostowego dodają do swoich produktów chemiczne dodatki. Wystarczy przeczytać skład na opakowaniu, by się o tym przekonać. Bywa, że wymienione są jedynie: mąka, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, ocet, cukier i mąka sojowa. Swoją długą świeżość chleb zawdzięcza zatem nie konserwantom, ale nowoczesnym technologiom pieczenia. Wybierając wiec tosty na śniadanie uważnie czytajmy etykiety. Zrezygnujmy z pieczywa, w którego składzie znajdują się:
propionian wapnia (E 282) – substancja konserwująca, która hamuje rozwój niektórych bakterii, odpowiedzialnych za śluzowacenie pieczywa. Przypuszcza się, że może ona podrażniać przewód pokarmowy.
emulgatory – zwiększające objętość chleba i przedłużające jego przydatność do spożycia. Mają one symbole E 471, E 481.
olej palmowy - zawiera on do 45 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i powstawaniu „złego" cholesterolu LDL we krwi.
2. Pieczywo tostowe swoją pulchność zawdzięcza dodanym do niego polepszaczom.
W niektórych chlebach tostowych jedynym polepszaczem jest dodany do niego naturalny zakwas z wody i mąki. Powstaje on dzięki dzikim drożdżom i bakteriom kwasu mlekowego, w procesie długotrwałej fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy, a naturalne enzymy sprawiają, że chleb jest lekkostrawny. Pulchności dodaje mu szczypta drożdży piekarskich.
3. Chleb wypiekany w dużych piekarniach ma gorszą jakość niż pieczywo z małych piekarenek.
Wszystko zależy od tego, jaką technologię wytwarzania pieczywa, stosuje producent działający na dużą skalę. Jeśli opiera ją na naturalnym zakwasie i rezygnuje z dodawania do niego środków konserwujących, to nie ma żadnego powodu, by twierdzić, że jego chleb jest gorszy. Duże zakłady produkcyjne posiadają laboratoria wewnątrzzakładowe, w których
przeprowadza się badania surowców, wykorzystywanych do produkcji pieczywa. Ponadto pieczywo z dużych zakładów piekarskich podlega regularnej kontroli niezależnych ekspertów, dotyczącej m.in. zawartości konserwantów, co uniemożliwia ich potajemne stosowanie. W dużych piekarniach rygorystycznie przestrzega się zasad higieny. Studzenie, krojenie i pakowanie produktu odbywa się w pomieszczeniach o bardzo wysokich standardach czystości tzw. „clean room", ostatnim elementem produkcji jest kontrola produktu po zapakowaniu, zanim zostanie wysłany do klienta. Urządzenia rentgenowskie sprawdzają czy w chlebie nie znajdują się ciała obce.
4. Tosty są bardziej tuczące niż inne rodzaje pieczywa
Kromka pieczywa tostowego ma podobną kaloryczność jak kromka innego rodzaju chleba. Wszystko zależy od tego, jaką ilość zjemy oraz co do niego dodamy. Często przygotowuje się tosty z bardzo energetycznymi dodatkami, takimi jak żółty ser, boczek, masło. Trudno wtedy zaprzeczyć ,że taka przekąska ma dużo kalorii. Nie jest to jednak winą rodzaju pieczywa.