Mięso w cieście
To ciekawy sposób przyrządzania mięsa i wcale nie tak zawiły, jak mogłoby się wydawać. Mięso w cieście można przyrządzać na wiele sposobów, ale jednym z najprostszych, jednocześnie najsmaczniejszych i najbardziej efektownych jest mięso w cieście naleśnikowym.
Składniki:
jedną średnią pierś kurczaka
ok. 1,5 szklanki mąki
2 jaja
pół szklanki wody mineralnej niegazowanej
pół szklanki mleka
przyprawy do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Z mąki, wody, mleka i jaj ubić ciasto naleśnikowe. Odstawić na ok. pół godz. w chłodne miejsce. Mięso pokroić na paseczki, natrzeć przyprawami. Rozgrzać w naczyniu olej. Maczać paseczki kurczaka w cieście i wrzucać na wrzący olej. Wyjmować i kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
Koszt ok. 10 zł
Mołdawska sałatka winegret
Przepis pani Haliny Żukowskiej z Olsztyna
Składniki:
2 spore ziemniaki
2 buraki
1 cebula
2 jajka
szklanka białej fasoli Jaś
10 dag kiszonej kapusty
olej
ocet
2-3 ząbki czosnku
pieprz
sól
cukier
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno: ziemniaki, buraki, jajka i fasolę. Wszystko wystudzić. Ziemniaki, buraki i jajka pokroić w niewielką kostkę. Posiekać cebulę i wycisnąć czosnek. Włożyć do miski ziemniaki, buraki, jajka, fasolę, cebulę i kiszoną kapustę. Całość doprawić paroma łyżkami oleju, odrobiną octu, czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Koszt ok. 10 zł
Strudel z jabłkami
Przepis pani Jadwigi Duk z Wińska
Składniki:
25 dag mąki
3 białka
25 dag jabłek
1/5 kostki masła
1/2 szklanki cukru
mielony cynamon
Sposób przygotowania:
Z mąki, dwóch białek i wody starannie zagnieść ciasto. Rozciągnąć je delikatnie tak, aby było cienkie i rozłożyć na dużym głębokim talerzu. Stopić masło i wysmarować nim powierzchnię ciasta. Obrane i cieniutko pokrojone jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem, po czym ułożyć na cieście. Zwinąć ciasto w roladę i posmarować jej wierzch roztrzepanym białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku, aż do zrumienienia.
Koszt ok. 13 zł
Jajka gajowego
przepis pana Ludwika Pawlika z Dobiegniewa
Składniki:
40 dag pieczarek
4 jajka
2 łyżki oliwy
pół cebuli
kubeczek śmietany
szklanka bulionu z kostki
5 dag szynki
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
natka pietruszki
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i udusić na oleju. Dodać obrane i drobno poszatkowane pieczarki, wlać 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Dodać bulion i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, po czym dusić jeszcze 10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i posiekaną natkę pietruszki, przełożyć do salaterki. Ugotować jajka "w koszulkach" - zagotować litr posolonej wody z dodatkiem łyżki octu winnego, wbić jajka tuż nad powierzchnią wody i gotować ok. 3 minut. Wyjąć je łyżką cedzakową u ułożyć na wierzchu cebulowo-pieczarkowej podstawy.
Koszt ok. 18 zł