Sezon grzybowy w pełni! Pod lasami zaroiło się od zaparkowanych samochodów, między drzewami krążą ludzie z koszykami. Niestety, nie wszyscy są wystarczająco ostrożni przy zbieraniu grzybów lub kupowania ich od przydrożnych sprzedawców. Tymczasem zatrucie grzybami może zakończyć się koniecznością przeszczepu wątroby lub śmiercią! Jakie są objawy zatrucia grzybami? Po jakim czasie od zjedzenia trującego dania zaczynają ojne występować?
Niepokojące objawy
Objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się po kilku godzinach od spożycia, ale także dopiero po 24 godzinach! Wszystko zależy od tego, ile zjedliśmy. Jest nam niedobrze, wymiotujemy, boli nas brzuch. Mogą towarzyszyć temu bóle nóg, zwłaszcza podudzi. Czasem dochodzą do tego obfite poty, spadek ciśnienia, uderzenia gorąca, zaburzenia widzenia.
Zobacz też: Atlas grzybów jadalnych i trujących. Jakie grzyby zbierać? ZDJĘCIA
Potem zaczyna się silna biegunka. Może doprowadzić do błyskawicznego odwodnienia powodującego śmierć, ale niekiedy nagle wszystkie objawy ustają. To jednak tylko pozory wyzdrowienia, o czym niestety wie niewiele osób. Jeszcze jest wtedy czas na ratunek w przypadku bardzo silnych zatruć. Gdy objawy wrócą, szanse na przeżycie znacznie spadają. Dochodzi do uszkodzenia nerek, skóra staje się żółta. W drugiej dobie po zatruciu mogą dołączyć krwotoki z nosa z powodu zaburzeń krzepliwości krwi.
W ratowaniu osób zatrutych grzybami najważniejszy jest czas. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, czy nie zaszkodziły ci grzyby, natychmiast skonsultuj się z lekarzem! Przebadane muszą zostać wszystkie osoby, które jadły podejrzaną potrawę.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail