Oto najlepsze lody w Polsce

2018-08-11 13:47

W rankingu dwudziestu najlepszych lodziarni w Europie znalazła „Roma” z Wrocławia. Listę opublikował brytyjski dziennik „The Guardian”. Znajdziemy na niej lodziarnie z Paryża, Rzymu , Wenecji czy Berlina. Wrocławska kawiarnia jest jedyną z Polski. Od lat cieszy się ogromna popularnością.

lody, deser lodowy

i

Autor: Archiwum serwisu

Jak podaje serwis rp.pl według brytyjskiego dziennika „The Guardian” wrocławska „Roma’’ jest najlepszą lodziarnią w Polsce, znalazła się w prestiżowej dwudziestce najlepszych lodziarni w Europie.

Pierwsze miejsce zajęła francuska lodziarnia „La Martiniere”, która posiada dwa lokale na nabrzeżach wyspy Île de Ré, w tym jedną w zabytkowym mieście Saint-Martin-de-Ré. Lodziarnie te oferują szeroki wybór smaków: owocowych, jogurtowych, czekoladowych czy kawowych. Hitem są lody karmelowe „fleur-de-sel” (z francuskiego „solny kwiat”), w których wykorzystuje się sól morską, z jakiej słynie wyspa.

Nasz zwycięzca to niewielka kawiarnia. Co ciekawe, nie jest położona w centrum Wrocławia, ale mimo to przyciąga tłumy. Klientów z pewnością zachęca wysoka jakość lodów własnej produkcji i klimat lokalu.

Lodziarnia „Roma” istnieje ponad 70 lat. Została założona tuż po wojnie w 1946 r. przez dwóch żołnierzy – Polaka, Antoniego Grzelaka i Włocha. W 1961 r. biznes przejął brat współzałożyciela, Franciszek Grzelak, mistrz lodziarstwa. Lodziarnia była niewielka, ale jej domowej produkcji wyroby, oparte na naturalnej, zdrowej recepturze, zdobywały coraz większą popularność. W 1990 r. lokal przejął Jerzy Góralski dyplomowany mistrz cukiernictwa, który prowadzi lodziarnię do dziś. W „Roma” można kupić także kawę czy ciasto.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki