Jak policzyć zapotrzebowanie na azot?
Zapotrzebowanie rzepaku na azot, przy założeniu plonu na poziomie 4 t/ha, wynosi 188 kg N/ha, ponieważ 47 kg N/t x 4 t/ha= 188kg N/ha.
Błędy w agrotechnice skutkują spadkiem opłacalności produkcji oraz mogą stanowić zagrożenie dla środowiska naturalnego. O szczegółach opowiadają ekspertki Grupy Azoty: dr Agnieszka Krawczyk, menedżer ds. agronomii, i dr hab. Monika Tabak, menedżer ds. agronomii.
– Jak ustalić wysokość dawki nawozów azotowych i jak ją podzielić?
dr Agnieszka Krawczyk, menedżer ds. agronomii w Grupie Azoty: – Aby ustalić dawkę nawozów azotowych, należy znać:
• zapotrzebowanie roślin na azot, wyliczany poprzez pomnożenie pobrania azotu przez rośliny przez zakładany plon roślin z hektara – im większy planowany plon i pobranie azotu przez rośliny, tym większe zapotrzebowanie na azot;
• kondycję roślin, jest to szczególnie ważne przy stosowaniu pierwszej wczesnowiosennej dawki azotu –dawka nawozu (a w szczególności formy azotanowej) powinna być tym wyższa, im rośliny są mniejsze. Trzeba ją też zwiększyć, jeśli rośliny wymagają dokrzewienia bądź są w złej kondycji po zimie;
• właściwości gleby – im większa zawartość azotu mineralnego w glebie (czyli zapasy składnika), tym bardziej można ograniczyć całkowitą planowaną dawkę azotu (np. po dobrym przedplonie na stanowiskach zasobnych w próchnicę ilość azotu pochodzącego z mineralizacji azotu glebowego może wynosić nawet 70 kg N/ha). Warunkiem efektywnego nawożenia azotowego jest odpowiednia ilość ciepła, która pozwala na rozwój roślin oraz pobranie azotu z gleby, a także ilość opadów umożliwiająca przemieszczenie się składnika pokarmowego do strefy ukorzeniania roślin. Całkowitą dawkę azotu należy podzielić na części i stosować na początku faz intensywnego wzrostu roślin (najlepiej w dwóch lub trzech terminach). Taka aplikacja pozwala zachować ciągłość i korektę żywienia roślin. Zastosowana dawka powinna być efektywnie wykorzystana przez roślinę w trakcie sezonu wegetacyjnego, a pozostałości składnika w glebie po zbiorze powinny być jak najmniejsze.
– Jaką formę azotu wybrać?
dr hab. Monika Tabak, menedżer ds. agronomii w Grupie Azoty: – Rośliny pobierają składniki żywieniowe głównie przez system korzeniowy, dlatego azot powinien być stosowany przede wszystkim doglebowo. Głównymi źródłami azotu dla roślin są formy amonowa NH4 + i azotanowa NO3 _ . W nawozach mineralnych oprócz tych dwóch form występuje jeszcze forma amidowa, pochodząca z mocznika. Z reguły nie jest ona jednak bezpośrednio pobierana przez rośliny, tylko ulega przekształceniu do formy amonowej przez naturalnie występujący w glebie enzym ureazę.
Forma amonowa NH4 + odpowiada za prawidłowy rozwój systemu korzeniowego oraz wspomaga pobieranie fosforu, siarki, boru i krzemu. Z racji funkcji, ale także zachowania w glebie (jony amonowe są magazynowane przez kompleks sorpcyjny gleby) forma amonowa jest formą przedsiewną, długo działającą. Zaleca się jej wymieszanie z glebą. Forma amonowa może ulec w glebie nitryfikacji, czyli przekształceniu do azotanów.
Forma azotanowa (saletrzana) NO3 _ pobudza rośliny do intensywnego wzrostu i krzewienia, co jest szczególnie ważne w przypadku wiosennego nawożenia ozimin. Wspomaga także pobieranie potasu, magnezu, wapnia i sodu. Zmniejsza mrozoodporność. Forma saletrzana jest dobrze rozpuszczalna, dlatego jest formą pogłówną, bezpośrednio dostępną dla roślin i szybko działającą. Z racji dobrej rozpuszczalności jest podatna na wymywanie z gleby.
– Jakie nawozy azotowe znajdują się w ofercie Grupy Azoty?
dr Agnieszka Krawczyk: – Nasza oferta nawozów azotowych jest bardzo bogata, co pozwala na dobór właściwego rozwiązania dla każdej uprawy. Uniwersalność form azotu daje możliwość stosowania w różnych terminach i dawkach. Wybrane nawozy są wzbogacone o dodatkowe składniki pokarmowe.
W celu uzyskania konkretnych informacji zachęcamy do kontaktu z naszymi przedstawicielami terenowymi. Kontakt do przedstawicieli terenowych Grupy Azoty można znaleźć na stronie https://nawozy.eu/ przedstawiciele-terenowi
Partnerem materiału jest