Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ryby to jedna z najmocniej drożejących w tym roku grup żywności. Za kilogram tradycyjnego wigilijnego karpia możemy w tym sezonie zapłacić nawet 2 zł więcej niż w 2015 r. Ile? Od około 12 zł za kilogram żywej ryby po ok. 30 zł za filet. Ale to nie wszystko. - Bardzo wzrosły ceny cukru i masła - mówi nam Edyta Kochlewska z portalu dlahandlu.pl, który prowadzi regularny monitoring koszyka cen. I rzeczywiście, w porównaniu z 2015 r. kilogram cukru w zależności od sklepu w te święta może kosztować nas o ok. 1 zł więcej, a kostka masła nawet o ok. 1,50 zł więcej. Eksperci przestrzegają, żeby kupować z głową po to, aby po świętach nie zostać z długami. - Nie jesteśmy wcale jakimś bardzo konsumpcyjnym narodem. Chociaż im jesteśmy mniej zamożni, tym mamy mniejsze skłonności do oszczędzania - mówi nam ekonomista Marek Zuber (44 l.). Potwierdzają to badania. Z sondażu przeprowadzonego 14-15 grudnia przez Instytut Badań Pollster dla se.pl i NOWEJ TV wynika, że 31 proc. Polaków zamierza wydać na święta między 501 a 1000 zł. W sondażu zapytano 1001 dorosłych Polaków.
Polacy wydadzą więcej na Boże Narodzenie [SONDAŻ DLA SE.PL I NOWA TV]
2016-12-19
20:15
Czeka nas drogie Boże Narodzenie! Robiąc przedświąteczne zakupy często łapiemy się za głowy i portfele, patrząc na ceny żywności na sklepowych półkach. Za co zapłacimy więcej niż rok temu? Okazuje się, że najbardziej podrożał cukier, masło, ser i ryby.