Anna Kalata (48 l.), była minister pracy, większość czasu w ciągu roku spędza w Indiach. - Ale na święta Bożego Narodzenia zawsze jestem w Polsce. Na świątecznym stole na pewno będzie łosoś pod pierzynką.
Łosoś pod pierzynką Anny Kalaty (48 l.)
Składniki: 80 dag łososia, 80 dag pieczarek, 4 łyżki masła, 100 g śmietany 12-proc., sałata, szczypiorek, czosnek, sól, pieprz - zdradza była minister. - Porcjujemy łososia i kawałki wkładamy do żaroodpornego naczynia, które wcześniej smarujemy masłem. Do tego 3-4 pokrojone ząbki czosnku oraz kilka łyżek śmietany. Łososia także posypujemy czosnkiem i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. Pieczarki kroimy i dusimy z masłem na patelni, delikatnie je przyrumieniając. Po upieczeniu łososia posypujemy pieczarkami i przystrajamy sałatą - doradza Anna Kalata. Na stole wigilijnym byłej minister nie zabraknie także barszczu z uszkami, klusek z makiem, pierogów z kapustą i grzybami, smażonego karpia.
Barszcz z prawdziwkami Władysława Kosiniaka - Kamysza (31 l.), ministra pracy
biały barszcz lub zakwas
śmietana kremowa
3 ząbki czosnku
prawdziwki
Do garnka z wodą wsypujemy sól i wrzucamy 3 ząbki czosnku. Potem dolewamy biały barszcz
lub zakwas barszczu. W drugim garnku gotujemy namoczone dzień wcześniej prawdziwki. Po zagotowaniu grzybów wlewamy je wraz z wywarem do barszczu, zabielamy kremową śmietaną i gotujemy. Na koniec całość doprawiamy do smaku. Zupa ma kolor grzybowy, choć to biały barszcz.
Paszteciki Artura Dębskiego (43 l.) z Ruchu Palikota
4 450 ml wody
4 5 łyżek oliwy z oliwek + oliwa do pieczenia
4 2,5 łyżeczki soli
4 760 g mąki pszennej chlebowej
4 2,5 łyżeczki drożdży piekarskich
Do miski wlać wodę i oliwę z oliwek. Wsypać sól. Dodać mąkę i drożdże. Ugnieść. Zostawić pod przykryciem na godzinę. Posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto. Wyciąć w nim formy, np. kółka, za pomocą szklanki lub kubka. Napełnić farszem (kapusta kiszona z grzybami). Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st.C. Za pomocą pędzelka posmarować chlebki oliwą. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut. Podawać z czerwonym barszczem.