Polskie przysmaki

2009-12-14 3:00

Nie ma to jak polska kuchnia. Paszteciki z mięsem, pachnący chleb i racuchy - to dania, które nigdy nam się nie znudzą

Paszteciki z mięsem

W połączeniu z barszczem czerwonym mogą stanowić znakomitą kompozycję i zadowolić nawet najbardziej wytrawne podniebienia.

Składniki:
na ciasto:
10 dag drożdży
200 g margaryny
pół kg mąki
200 g śmietanki 12 proc.
2 jajka

Na farsz:
1 kg mięsa (najlepiej mieszanego)
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
sól, pierz, majeranek

Sposób przygotowania:
Mięso ugotować w jarzynach, wyjąć z wody, przemleć w maszynce z podsmażoną cebulką. Doprawić do smaku. Wyrobić ciasto. Podzielić je na części, każdą rozwałkować tak, by powstały dość cienkie i wąskie prostokąty. Układać na nich farsz i zawijać. Potem pokroić w poprzek. Tak uformowane paszteciki posmarować białkiem jaja i piec w temp. ok. 180 st. C do zrumienienia.

Koszt ok. 20 zł

Zupa z ryżem i kurczakiem

Przepis pana Ryszarda Łączyka ze Strzelec Opolskich

Składniki:
60 dag miąższu z dyni
20 dag piersi kurczaka
3 pomidory
8 dag ryżu
litr bulionu mięsnego
pół łyżeczki skórki startej z cytryny
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany kremówki
gałka muszkatołowa
gałązka tymianku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Dynię i pomidory pokroić w kosteczkę i włożyć do garnka. Dodać skórkę cytrynową, sól i pieprz. Zalać bulionem i gotować 25 minut. Wyjąć z zupy ok. 10 dag ugotowanej dyni, a resztę zupy zmiksować. Ugotować ryż. Kurczaka posolić, usmażyć na oleju na złoto i pokroić w cienkie plasterki. Do zupy dodać masło, śmietanę, startą gałkę muszkatołową, gałązkę tymianku i podgrzać. Przed nalaniem gorącej zupy na głębokim talerzu kłaść mięso, kawałki dyni i kilka łyżek ryżu.

Koszt ok. 15 zł

Zdrowy chleb razowy

Przepis pani Teresy Nagrabeckiej z Koszalina

Składniki:
40 dag mąki żytniej razowej
60-70 dag mąki żytniej typ 720
3 szklanki ciepłej wody
5 dag drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:
Mąkę razową wsypać do emaliowanej miski i zalać ciepłą wodą, zamieszać drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce, aby mogła zajść fermentacja. Po kilku godzinach dodać kminek, sól i wyrośnięte drożdże oraz drugą mąkę. Ciasto wyrabiać ręcznie około 15-20 minut. Nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie uciskać. Wygładzić powierzchnię ciasta ręką umoczoną w wodzie. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posmarować powierzchnię chleba wodą, aby zmiękła skórka.

Koszt ok. 2 zł

Placki z kurczakiem

Przepis pani Łucji Rupik z Piekar Śląskich

Składniki:
filet z kurczaka
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżeczki przyprawy do zup (może być Vegeta lub Kucharek)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 jajka

Sposób przygotowania:
Pierś pokroić na malutkie kawałki i podsmażyć na oleju do miękkości. Ostudzić i przełożyć do miski. Dodać przyprawę, posiekany drobniutko czosnek i cebulę, mąkę i żółtka z dwóch jajek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty składników i dokładnie wymieszać. Placki smażyć na oleju. Rumiane i gorące podawać na stół.

Koszt ok. 10 zł

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki