Według najnowszego raportu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (PTŻPiD), wśród pacjentów trafiających do szpitali niedożywionych jest od 30 do 50 procent. Niestety, prawie dwa razy tyle kończy szpitalne leczenie w stanie godnym pożałowania. Wszystkiemu winne jest złe odżywianie.
- To z tego powodu leczenie w polskich szpitalach jest dłuższe, bardziej kosztowne i częściej zdarzają się powikłania - mówi dr Stanisław Kłęk, prezes PTŻPiD.
- Można pięknie wyciąć raka, ale co z tego, kiedy udaną operację może popsuć później złe odżywianie pacjenta. Rany nie będą się goić, wdadzą się zakażenia i inne powikłania - mówi dr Kłęk. Przyjmuje się, że u ok. 5 proc. osób po operacji wdadzą się zakażenia rany. Przy złym odżywianiu zakażenia będzie mieć aż 75 proc. pacjentów!
Przeczytaj koniecznie: Lech Wałęsa W SZPITALU z wysoką gorączką
Winna jest temu oczywiście bieda w szpitalach. Niektóre po prostu oszczędzają na jedzeniu. Skoro np. we wrocławskich szpitalach stawki są od 4 do 11 zł dziennie na osobę, a w Kutnie wsad do kotła kosztuje ok. 5 zł na osobę, to nic dziwnego, że chorzy głodują.
Dla dyrekcji szpitali ważne są zabiegi, leki, ale nie myśli się o tym, że dobrze odżywiony człowiek szybciej zdrowieje. Jakby lekarze zapomnieli prawdę naszych babć: jedz, bo inaczej choroba cię zje. Także kontrola NIK pokazała, jak bardzo jest ten problem lekceważony w szpitalach. Dietetyka, czyli specjalisty od żywienia nie zatrudniała niemal połowa szpitali. Oczywiście po to, żeby oszczędzić.
Szokujące dane o odżywianiu w szpitalach
30-50% przyjmowanych do szpitala pacjentów jest niedożywionych
ok. 70% chorych opuszczających szpital ma cechy niedożywienia
ok. 10% chorych opuszczających szpital ma cechy ciężkiego niedożywienia
ok. 50% pacjentów kardiologii, interny i chirurgii jest niedożywionych
75% niedożywionych pacjentów cierpi na powikłania pooperacyjne
Przykładowe menu
Śniadanie: zupa mleczna, 25 g miodu, kawa zbożowa, pieczywo
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, 200 g ziemniaków, 120 g stek wieprzowy, 150 g surówki z białej kapusty, kompot
Kolacja: trzy kromki pieczywa, dwie łyżeczki masła, parówka, herbata
Źródło NIK, kontrola w Szpitalu Praskim w Warszawie