Pomysł na pyszny obiad

2009-11-30 3:00

Nie masz pomysłu na obiad? Skorzystaj z naszych przepisów i podaj do stołu krem z jarzyn, wątróbkę lub klopsiki w sosie koperkowym, a na deser pyszne racuszki

Wątróbka z jabłkiem

Nie wszyscy lubią wątróbkę, ale do drobiowej z jabłkiem naprawdę można się przekonać. W dodatku przyrządza się ją bardzo szybko.

Składniki:

  • pół kg wątróbki drobiowej
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek, curry
  • tłuszcz
  • mąka

Sposób przygotowania:

Wątróbkę dokładnie umyć, oczyścić, a potem obtoczyć w mące, obsmażyć z obu stron. Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w talarki i oddzielnie obsmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać jabłka i jeszcze trochę podsmażyć, aż zmiękną. Całość połączyć z wątróbką. Posypać majerankiem. Na koniec posolić, popieprzyć i jeszcze parę minut wszystko poddusić. Podawać z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Koszt ok. 8 zł

Racuszki z dyni i jabłek

Przepis pani Krystyny Więckowskiej z Warszawy

Składniki:

  • pół kg dyni
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 jajko
  • sól
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dynię i jabłka zetrzeć na tarce. Dodać pestki słonecznika, posiekane orzechy i mąkę. Wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, lekko posolić i dodać szczyptę cynamonu. Mokrymi dłońmi uformować małe placuszki, obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Koszt ok. 10 zł

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Przepis pani Weroniki Świetlik z Niemcza

Składniki:

  • pół kg mielonego mięsa
  • pół kg pieczarek
  • 1 żółtko
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oregano

Sposób przygotowania:

Wlać do garnka 3 szklanki wody, wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i zagotować. Do mielonego mięsa dodać żółtko, sól, pieprz i majeranek. Uformować małe klopsiki. Następnie wrzucić je do pieczarek, dodać oregano i gotować około 20 minut. Na koniec zagęścić mączką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody i zagotować.

Koszt ok. 10 zł

Zupa "bukiet jarzyn"

Przepis pana Zbigniewa Zalewskiego z Jeleniej Góry

Składniki:

  • 50 dag włoszczyzny
  • kawałek kalafiora
  • 20 dag kości
  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • pęczek koperku
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżeczki mąki
  • pół szklanki śmietany
  • sól

Sposób przygotowania:

Warzywa oczyścić i umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić, kalafior podzielić na małe różyczki. Zalać warzywa niewielką ilością wrzącej wody i ugotować do miękkości. Oddzielnie ugotować wywar z kości i mięsa z dodatkiem połowy pęczka koperku. Na przecedzonym wywarze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafior. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodać ugotowane warzywa. Mięso pokroić na drobne kawałki i dodać do zupy. Podprawić śmietaną i mąką, dosolić do smaku. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, można dodać do niej pół szklanki mleka.

Koszt ok. 11 zł

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki