Wątróbka z jabłkiem
Nie wszyscy lubią wątróbkę, ale do drobiowej z jabłkiem naprawdę można się przekonać. W dodatku przyrządza się ją bardzo szybko.
Składniki:
- pół kg wątróbki drobiowej
- 2 średniej wielkości jabłka
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek, curry
- tłuszcz
- mąka
Sposób przygotowania:
Wątróbkę dokładnie umyć, oczyścić, a potem obtoczyć w mące, obsmażyć z obu stron. Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w talarki i oddzielnie obsmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać jabłka i jeszcze trochę podsmażyć, aż zmiękną. Całość połączyć z wątróbką. Posypać majerankiem. Na koniec posolić, popieprzyć i jeszcze parę minut wszystko poddusić. Podawać z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Koszt ok. 8 zł
Racuszki z dyni i jabłek
Przepis pani Krystyny Więckowskiej z Warszawy
Składniki:
- pół kg dyni
- 2 jabłka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 jajko
- sól
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię i jabłka zetrzeć na tarce. Dodać pestki słonecznika, posiekane orzechy i mąkę. Wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, lekko posolić i dodać szczyptę cynamonu. Mokrymi dłońmi uformować małe placuszki, obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Koszt ok. 10 zł
Klopsiki w sosie pieczarkowym
Przepis pani Weroniki Świetlik z Niemcza
Składniki:
- pół kg mielonego mięsa
- pół kg pieczarek
- 1 żółtko
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- majeranek
- oregano
Sposób przygotowania:
Wlać do garnka 3 szklanki wody, wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i zagotować. Do mielonego mięsa dodać żółtko, sól, pieprz i majeranek. Uformować małe klopsiki. Następnie wrzucić je do pieczarek, dodać oregano i gotować około 20 minut. Na koniec zagęścić mączką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody i zagotować.
Koszt ok. 10 zł
Zupa "bukiet jarzyn"
Przepis pana Zbigniewa Zalewskiego z Jeleniej Góry
Składniki:
- 50 dag włoszczyzny
- kawałek kalafiora
- 20 dag kości
- 30 dag mięsa wieprzowego
- pęczek koperku
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżeczki mąki
- pół szklanki śmietany
- sól
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić i umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić, kalafior podzielić na małe różyczki. Zalać warzywa niewielką ilością wrzącej wody i ugotować do miękkości. Oddzielnie ugotować wywar z kości i mięsa z dodatkiem połowy pęczka koperku. Na przecedzonym wywarze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafior. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodać ugotowane warzywa. Mięso pokroić na drobne kawałki i dodać do zupy. Podprawić śmietaną i mąką, dosolić do smaku. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, można dodać do niej pół szklanki mleka.
Koszt ok. 11 zł