Podczas obiadu w Belwederze głowy państw Francji i Niemiec oraz premierzy: Słowacji - Robert Fico (59 l.), Czech - Petr Neczas (49 l.) i Węgier - Viktor Orban (50 l.), zjedli wykwintny obiad z prezydentem Polski Bronisławem Komorowskim (61 l.) i pierwszą damą. W menu znalazły się trzy dania: kaczka z piure z rukwi wodnej, grillowanymi nitkami pora i anchois, sandacz na piure selerowym z sosem z trawy żubrowej, a na deser szarlotka według przepisu samej pani prezydentowej Anny Komorowskiej! Co ciekawe, te i inne dania znalazły się w specjalnym albumie "Wykwintna kuchnia polska. Wszystkie smaki roku", któremu patronuje pierwsza dama. Szarlotka to jednak niejedyny jej przepis, który znalazł się w albumie. Specjały pani prezydentowej to domowe menu według własnego pomysłu: szparagi z sosem, chłodnik z botwinki, lin z patelni z sosem rabarbarowym czy cielęcina z fasolką. Album pod koniec lutego otrzymał trzecią nagrodę w finale konkursu Gourmand World Cook-
book Awards na najlepsze wydawnictwo kulinarne. - Staramy się, aby podczas oficjalnych spotkań coraz częściej były serwowane dania zawarte w albumie "Wykwintna kuchnia polska" - mówi nam Joanna Trzaska-Wieczorek, dyrektor biura prasowego prezydenta.