Składniki (na 6 porcji)
35 dag mąki, 2 jajka, 5 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 15 dag kaszy gryczanej, 30 dag twarogu, sól, pieprz, szczypta tymianku, słodka mielona papryka, olej
Spoób przygotowania:
Grzyby zalej wodą, odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź i posiekaj. Kaszę gryczaną ugotuj. Następnie odcedź i Ostudź. Cebulę posiekaj, podsmaż na oleju. Do twarogu wbij jajko, dodaj kaszę i zmiksuj. Do masy dołóż cebulkę i grzyby. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.
Do mąki wbij drugie jajko. Dodaj 1/2 szklanki wody i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Cienko rozwałkuj. Szklanką z ciasta wykrawaj krążki. Na każdym układaj po porcji farszu. Krążki składaj na pól. zalepiaj brzegi, formując pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową. przelej zimną wodą. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub odsmażone. Polej sosem grzybowym. Pierogi z gryką i grzybami świetnie pasują również do barszczu.