Żeby gotować tanio, trzeba trochę główkować. I poczynić wcześniej przygotowania. Już dziś warto sporządzić zakwas na żurek, żeby nie kupować w sklepie - radzi siostra Arkadia. - Robimy go z mąki żytniej i wody. Trzymamy w ciepłym miejscu, aby szybko się ukwasił. .
Zamiast kupować drogie soki, można samemu przyrządzić pyszny napój z wody, cytryn i cukru. Warto też sprawdzić, czy nie ma w domu napoczętego kakao, cukru, soli czy mąki ziemniaczanej. Po co kupować nowe, skoro stare jest dobre? Wielkanoc z mazurkiem, babą, miesem i sałatką nie wyniesie więcej niż 120 zł.
Nie powinniśmy jednak zapomnieć o prawdziwym sensie świąt. - Zaradna gospodyni powinna przygotowywać posiłki trzy dni wcześniej, aby nie skupiać się w w czasie świąt na gotowaniu, ale także na duchowym wymiarze Wielkanocy - mówi s. Arkadia.
Smacznie i tanio
Mazurek "Dzień i Noc" - 16 zł
Babka Wielkanocna - 14 zł
Sos do mięs - 5 zł
Pasztet z boczku - 24 zł
Potrawa ze śliwkami - 24 zł
Jajka faszerowane po nazaretańsku - 8 zł
Sałatka - 7 zł
kaczka z ananasem - 17 zł
Biała kiełbasa parzona do żurku - 10 zł
Herbata z miętą i cytryną - 2 zł
Napój słomka - 2 zł
Razem 120 zł
Babka Wielkanocna siostry Arkadii
SKŁADNIKI
6 jajek
1 kostka margaryny
2 szkl. cukru
2 szkl. mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek oleju
2 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy
2-3 łyżki kakao.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Tłuszcz ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku na przemian z mąką. Wykładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach 40 min.
Jajka faszerowane po nazaretańsku
4 jajka na twardo
2 łyżki białego sera
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka masła
sól
pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obrane jajka przekroić w pół. Wyjąć żółtka i utrzeć z serem, posiekanym szczypiorkiem. Powstałą masą udekoruj połówki. Zamiast szczypiorku można dodać 70 g łososia.