PRZEPISY sióstr nazaretanek na WIELKANOC 2013: Święta wielkanocne za 120 zł

2013-03-26 18:21

Można wyprawić święta, przygotować tradycyjne potrawy i nie ogołocić przy tym kompletnie portfela - przekonują siostry nazaretanki. Zakonnice są mistrzyniami oszczędnego gotowania. Swoją wiedzą postanowiły podzielić się z Czytelnikami "Super Expressu".

Żeby gotować tanio, trzeba trochę główkować. I poczynić wcześniej przygotowania. Już dziś warto sporządzić zakwas na żurek, żeby nie kupować w sklepie - radzi siostra Arkadia. - Robimy go z mąki żytniej i wody. Trzymamy w ciepłym miejscu, aby szybko się ukwasił. .

Zamiast kupować drogie soki, można samemu przyrządzić pyszny napój z wody, cytryn i cukru. Warto też sprawdzić, czy nie ma w domu napoczętego kakao, cukru, soli czy mąki ziemniaczanej. Po co kupować nowe, skoro stare jest dobre? Wielkanoc z mazurkiem, babą, miesem i sałatką nie wyniesie więcej niż 120 zł.

Nie powinniśmy jednak zapomnieć o prawdziwym sensie świąt. - Zaradna gospodyni powinna przygotowywać posiłki trzy dni wcześniej, aby nie skupiać się w w czasie świąt na gotowaniu, ale także na duchowym wymiarze Wielkanocy - mówi s. Arkadia.

Smacznie i tanio

Mazurek "Dzień i Noc" - 16 zł

Babka Wielkanocna - 14 zł

Sos do mięs - 5 zł

Pasztet z boczku - 24 zł

Potrawa ze śliwkami - 24 zł

Jajka faszerowane po nazaretańsku - 8 zł

Sałatka - 7 zł

kaczka z ananasem - 17 zł

Biała kiełbasa parzona do żurku - 10 zł

Herbata z miętą i cytryną - 2 zł

Napój słomka - 2 zł

Razem 120 zł

Babka Wielkanocna siostry Arkadii

SKŁADNIKI

6 jajek

1 kostka margaryny

2 szkl. cukru

2 szkl. mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

6 łyżek oleju

2 łyżki octu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek migdałowy

2-3 łyżki kakao.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Tłuszcz ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku na przemian z mąką. Wykładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach 40 min.

Jajka faszerowane po nazaretańsku

4 jajka na twardo

2 łyżki białego sera

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka masła

sól

pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Obrane jajka przekroić w pół. Wyjąć żółtka i utrzeć z serem, posiekanym szczypiorkiem. Powstałą masą udekoruj połówki. Zamiast szczypiorku można dodać 70 g łososia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki