Wielkanocnym smakołykom nie sposób się oprzeć. Trudno się temu dziwić, bo przecież na widok tradycyjnych polskich potraw aż ślinka cieknie. Dzięki naszym przepisom na babę korzenną z orzechami, jajka faszerowane szynką i schab w sosie czosnkowo-serowym zachwycisz najbliż-szych. Wykonanie jest proste, więc poradzi sobie z nimi nawet początkująca gospodyni. Zobaczysz, że twoi goście będą prosić o dokładkę.
Patrz też: Przepisy naszych mam na SE.pl
Wielkanocna baba korzenna z orzechami
Składniki:
270 g masła
200 g cukru
4 jajka
po 100 g mąki pszennej i ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 proszku do pieczenia
150 g mielonych orzechów laskowych
200 g czekolady deserowej
1 cukier waniliowy
po szczypcie mielonych goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej
zapach rumowy
100 g wiórków kokosowych
2 mleczne czekolady lub gotowa polewa
Sposób przygotowania:
Roztopiony tłuszcz ubić z cukrem i jajkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na masę. Dodać orzechy, kakao i rozrobić na gładkie ciasto. Dodać przyprawy, zapach, cukier waniliowy i czekoladę pokrojoną w kostkę. Ciasto piec w nasmarowanej tłuszczem formie do bab ok. 50 min w temp. 180 stopni. Lekko przestudzoną babę polać czekoladą i posypać kokosem.
Smakowite jaja faszerowane szynką
Czytaj dalej >>>
Smakowite jaja faszerowane szynką
Składniki:
kilka jaj na twardo
majonez
musztarda
kilka plasterków szynki
zielenina (pietruszka lub szczypior)
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Szynkę drobno pokroić i zmieszać z rozgniecionymi widelcem żółtkami. Następnie dodać majonez i musztardę. Masę wymieszać, dołożyć do niej drobno pokrojoną zieleninę. Napełniać białka, udekorować kleksem majonezu i zieleniną. Układać na liściach sałaty.
Schab w sosie czosnkowo-serowym
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
25 dag pieczarek
10 dag sera żółtego
4 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu (może być grzybowy)
pół szklanki gęstej śmietany
mąka
kilka łyżek oleju
sól, pieprz
posiekana zielenina (natka pietruszki lub szczypior)
Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla. Zalewamy bulionem. Dusimy. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. 1,5 h, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia. Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku. Potem, na tarce o dużych oczkach, ścieramy żółty ser. Posypujemy nim mięso. Schab podajemy z ziemniakami lub ryżem. Na talerzu posypujemy danie natką pietruszki lub szczypiorkiem.