Walentynkowy deser
W ten wyjątkowy zimowy wieczór podaj ukochanej osobie jabłko z cynamonem. To popularne afrodyzjaki
Składniki (proporcje na 2 osoby):
2 piękne jabłka
kilka łyżek różanej konfitury
łyżka masła
odrobina cynamonu
2 łyżki startej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
W każdym jabłku wydrążyć otwór, wypełnić go konfiturą, posypać cynamonem. Włożyć do naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika. Piec, aż jabłka zrobią się miękkie. Pod koniec posypać tartą czekoladą.
Koszt ok. 3 zł
Placek drożdżowy
Przepis pani Urszuli Koniecznej z Kamionnej
Składniki:
1 kg mąki tortowej
10 dag drożdży
szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mleka
szklanka oliwy
cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do emaliowanej miski, rozkruszyć drożdże, wsypać oba cukry, wbić jajka, wlać mleko i oliwę. Nie mieszać! Nakryć ścierką i odstawić na 3 godziny. Wymieszać drewnianą łyżką i wylać ciasto na wysmarowane blachy. Posypać kruszonką, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 180 stopni i piec około 50-60 minut.
Koszt ok. 10 zł
Surówka z kapusty pekińskiej
Przepis pani Danuty Lewandowskiej z Wałbrzycha
Składniki:
kapusta pekińska
2 jabłka
2 marchewki
1 cebula
słoik majonezu
pieprz
cukier
sól
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską drobno pokroić, posolić i odstawić na pół godziny, po czym wycisnąć, dodać pozostałe składniki, uprzednio starte na tarce. Wymieszać z majonezem, dodać odrobinę cukru i pieprzu.
Koszt ok. 5 zł
Gulasz na piwie
przepis pani Celiny Białas z Korczyny
Składniki:
1 kg karkówki
40 dag pieczarek
3 cebule
pół butelki piwa
2 kromki razowego chleba
papryka słodka w proszku
pieprz ziołowy
sól
Sposób przygotowania:
Pokroić mięso w grubą kostkę i odsączyć na papierowych ręcznikach. Następnie obtoczyć mięso w papryce i pieprzu ziołowym. Lekko zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć pokrojone pieczarki. Mięso dodać do cebuli i pieczarek, wymieszać, dodać pół butelki piwa. Chleb pokroić w kostkę, dodać do gulaszu i mieszać tak długo, aż się rozpuści na papkę. Najlepiej podawać gulasz z kluskami śląskimi.
Koszt ok. 20 zł