Kaczka z jabłkami
To pyszne eleganckie danie, idealnie nadające się na przyjęcie. I wcale nie trzeba być mistrzem patelni, żeby je przyrządzić.
składniki:
1 kaczka, świeża lub mrożona
kilka twardych, dość kwaśnych jabłek
przyprawy: majeranek, sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
sposób przygotowania:
Jeśli jest to kaczka mrożona, najpierw trzeba ją rozmrozić. A jak już się rozmrozi, umyj ją, osusz - i teraz masz do wyboru dwie szkoły. Według jednej kaczkę należy najpierw obgotować (można to zrobić z dodatkiem soku jabłkowego albo w ogóle w soku), a dopiero potem faszerować obranymi, pokrojonymi i wymieszanymi z przyprawami jabłkami. Tak przygotowaną wkłada się do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wkłada do piekarnika. Można też ptaka nie gotować, ale skropionego sokiem z cytryny, posolonego i popieprzonego odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce, żeby skruszał, a dopiero potem nadziewać jabłkami. Piec, aż skórka zrobi się rumiana. W trakcie pieczenia co jakiś czas obracać i polewać tworzącym się sosem.
Koszt ok. 30 zł
Patrz też: Przepis na wystawny obiad
Sałatka z kurczaka z groszkiem przepis pani Bożeny Murawskiej z Grudziądza
składniki:
40 dag gotowanego lub pieczonego kurczaka
50 dag ugotowanego selera korzeniowego
2 ugotowane na twardo jajka
2 ogórki konserwowe
25 dag groszku konserwowego lub zielonej fasolki szparagowej z puszki
natka pietruszki
pół szklanki majonezu
pół szklanki jogurtu
łyżeczka miodu
łyżka musztardy
pieprz
sól
sposób przygotowania:
Mięso drobno pokroić w kostkę lub w paski. Ugotowany seler obrać i pokroić w słupki. Ogórki i jaja pokroić w kostkę. Groszek lub fasolkę odcedzić. Majonez wymieszać z jogurtem i miodem, doprawić do smaku. Połączyć dressing z sałatką, dokładnie wymieszać i na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Koszt ok. 17zł
Czytaj dalej: przepis na rajską zupę i racuchy >>>
Rajska zupa przepis pani Haliny Czaplickiej z Dobiegniewa
składniki:
4 jajka
4 duże łyżki bułki tartej
4 duże łyżki tartego sera
gałka muszkatołowa
kostka rosołowa
sposób przygotowania:
4 żółtka wymieszać z tartą bułką i tartym serem, szczyptą soli i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wymieszać z żółtkami. Masę kłaść łyżką na wrzący rosół i gotować na dużym ogniu 8 minut. Podawać natychmiast.
Koszt ok. 7zł
Racuchy z białego sera (Ludwika Kubik)
składniki:
pół kilograma twarogu
3 jajka
2 łyżki śmietany
2 łyżki masła
5 łyżek mąki
4 łyżki cukru pudru
sól
cukier waniliowy
olej do smażenia
sposób przygotowania:
Do utartych z masłem żółtek dodać ser przekręcony przez maszynkę i śmietanę. Utrzeć na jednolitą masę. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, dosypać mąkę i sól i lekko wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść racuchy i smażyć po obu stronach. Usmażone posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub polać słodkim sokiem owocowym.
Koszt ok. 14 zł