Rarytasy dla najbliższych

2009-10-26 6:00

Jeśli zdecydujesz się podać do stołu jedno z naszych ciast, nie tylko zdobędziesz serca swoich bliskich, ale też bardzo poprawisz im nastrój

Ciasto biszkoptowe z owocami

Wychodzi zawsze. A że jest niezwykle łatwe do przyrządzenia, tanie, a przede wszystkim smaczne, warto je zrobić nie tylko przy okazji świątecznego obiadu.

Składniki:

l 1,5 szklanki mąki

l 1,5 szklanki cukru

l 4 jaja

l łyżeczka proszku do pieczenia

l 1 kg jabłek (najlepiej średnio kwaskowatych)

l tłuszcz i trochę bułki tartej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać, pokroić w cząstki i przerzucić do formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną. Dobrze wyrobić i zalać "kogel mogel". Wylać na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, aż się wierzchnia warstwa przyrumieni.

Koszt ok. 8 zł

Żeberka w sosie jabłkowo-warzywnym przepis pani Haliny Mrozińskiej z Piotrkowa Tryb.

Składniki:

l kilogram żeberek

l pół kilograma jabłek

l dwie cebule

l kalafior

l śmietana, olej

l dwie łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Żeberka podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę i podrumieniamy. Następnie dolewamy trochę wody i dodajemy uprzednio obrane jabłka pokrojone w talarki, różyczki kalafiora i goździki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem. Na koniec, kiedy żeberka będę miękkie, zagęszczamy całość mąką rozrobioną w śmietanie.

Koszt ok. 20 zł

Halina Mrozińska

Ciasto "Pijak" przepis pani Genowefy Stępniewskiej z Błonia składniki:

l 4 jajka

l 1 masło

l łyżeczka proszku do pieczenia

l półtorej szklanki cukru pudru

l 3 łyżki wódki

l 3 łyżki wody

l łyżeczka mocnego kakao

l aromat

l półtorej szklanki mąki

Składniki na polewę:

l szklanka cukru pudru

l 2 łyżki kakao

l pół kostki margaryny

l 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Masło, żółtka jajek, cukier, aromat, wódkę, wodę i kakao utrzeć. Z uzyskanej masy odlać jedną szklankę. Do pozostałej części dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Piec około 45 minut. Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć odłożoną wcześniej masą. Całość polać polewą przygotowaną przez zmieszanie, zagotowanie i wystudzenie podanych składników.

Koszt ok. 15 zł

Genowefa Stępniewska

Sałatka z ziemniaków przepis pani Krystyny Sikory z Ostrowa Wielkopolskiego

Składniki:

l 5 ugotowanych ziemniaków

l duża cebula

l płaska łyżka musztardy

l 2-3 łyżki oliwy

l garść kopru

l sól

l pieprz

l cukier

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i cebulę pokroić w kosteczkę. Dodać koper, musztardę, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz do smaku. Na koniec, mieszając, połączyć wszystko z oliwą. Sałatka nadaje się świetnie do potraw z grilla.

Koszt ok. 5 zł

Krystyna Sikora

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki