Ciasto biszkoptowe z owocami
Wychodzi zawsze. A że jest niezwykle łatwe do przyrządzenia, tanie, a przede wszystkim smaczne, warto je zrobić nie tylko przy okazji świątecznego obiadu.
Składniki:
l 1,5 szklanki mąki
l 1,5 szklanki cukru
l 4 jaja
l łyżeczka proszku do pieczenia
l 1 kg jabłek (najlepiej średnio kwaskowatych)
l tłuszcz i trochę bułki tartej do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w cząstki i przerzucić do formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną. Dobrze wyrobić i zalać "kogel mogel". Wylać na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, aż się wierzchnia warstwa przyrumieni.
Koszt ok. 8 zł
Żeberka w sosie jabłkowo-warzywnym przepis pani Haliny Mrozińskiej z Piotrkowa Tryb.
Składniki:
l kilogram żeberek
l pół kilograma jabłek
l dwie cebule
l kalafior
l śmietana, olej
l dwie łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Żeberka podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę i podrumieniamy. Następnie dolewamy trochę wody i dodajemy uprzednio obrane jabłka pokrojone w talarki, różyczki kalafiora i goździki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem. Na koniec, kiedy żeberka będę miękkie, zagęszczamy całość mąką rozrobioną w śmietanie.
Koszt ok. 20 zł
Halina Mrozińska
Ciasto "Pijak" przepis pani Genowefy Stępniewskiej z Błonia składniki:
l 4 jajka
l 1 masło
l łyżeczka proszku do pieczenia
l półtorej szklanki cukru pudru
l 3 łyżki wódki
l 3 łyżki wody
l łyżeczka mocnego kakao
l aromat
l półtorej szklanki mąki
Składniki na polewę:
l szklanka cukru pudru
l 2 łyżki kakao
l pół kostki margaryny
l 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Masło, żółtka jajek, cukier, aromat, wódkę, wodę i kakao utrzeć. Z uzyskanej masy odlać jedną szklankę. Do pozostałej części dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Piec około 45 minut. Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć odłożoną wcześniej masą. Całość polać polewą przygotowaną przez zmieszanie, zagotowanie i wystudzenie podanych składników.
Koszt ok. 15 zł
Genowefa Stępniewska
Sałatka z ziemniaków przepis pani Krystyny Sikory z Ostrowa Wielkopolskiego
Składniki:
l 5 ugotowanych ziemniaków
l duża cebula
l płaska łyżka musztardy
l 2-3 łyżki oliwy
l garść kopru
l sól
l pieprz
l cukier
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę pokroić w kosteczkę. Dodać koper, musztardę, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz do smaku. Na koniec, mieszając, połączyć wszystko z oliwą. Sałatka nadaje się świetnie do potraw z grilla.
Koszt ok. 5 zł
Krystyna Sikora