Rogal świętomarciński to tradycyjny wypiek Poznania, który podbił całą Polskę. Rogale robi się z ciasta półfrancuskiego, którego główny składnikiem jest margaryna. Na nadzienie rogala świętego Marcina składa się masa z białego maku i bakalii (migdały, rodzynki, figi i daktyle). Rogale są ozdobione białą pomadą zrobioną z lukru i posypane posiekanymi drobno orzeszkami. Rogal musi mieć kształt półksiężyca. Idealny rogal świętomarciński musi ważyć nie mniej niż 150 gram i nie więcej niż 250 gram. Niestety, choć pyszny i zrobiony z ciasta, które rozpływa się w ustach, to bardzo kaloryczny. Jeden rogal ma około 585 kalorii! Jednak raz w roku każdy chyba może sobie pozwolić na odrobinę przyjemności i słodkości.

i
Rogal świętomarciński. Ile ma kalorii?
2016-11-11
12:15
Tradycją Poznania jest pieczenie na 11 listopada, czyli w dniu św. Marcina, rogali. Rogale świętomarcińskie kiedyś były znane tylko w Wielkopolsce, ale teraz można je kupić w całej Polsce. Zdobywają serca Polaków, bo mają wyjątkowy smak i są niepowtarzalne. Jak robi się rogale świętomarcińskie? Ile ma kalorii jeden rogal?