Rogale marcińskie 11 listopada. Skąd wzięła się ta tradycja?

2015-11-06 12:18

Słodki, lukrowany i zakręcony rogal makowy zwany świętomarcińskim lada dzień będzie miał swoje święto! Środa 11 listopada to dzień św. Marcina i w wielu polskich sklepach będzie można kupić ten regionalny przysmak Wielkopolski.

W minionym tygodniu 97 wielkopolskich firm otrzymało certyfikaty pozwalające im tworzyć prawdziwe rogale świętomarcińskie. Najlepiej więc zaopatrzyć się w oryginalne przysmaki w Poznaniu. Rogale te są robione z ciasta półfrancuskiego, wypełnione nadzieniem z białego maku z dodatkiem orzechów, rodzynek i migdałów. Chociaż tradycyjnie pieczona gęś i rogale nie są może najmniej kaloryczne, to tego dni, czyli 11 listopada z okazji wspomnienia Św. Marcina możne te przysmaki jeść do woli! Dzień Świętego Marcina istnieje od 1993 roku, jednak tradycją nawiązuje do średniowiecznych obchodów tego święta. Tradycyjnie w dniu św. Marcina w Poznaniu jada się rogale świętomarcińskie oraz gęsinę.

Czytaj: Rogale na Świętego Marcina. Co to za święto?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają