Straty producentów z Polski sięgnęły już milionów złotych. Przez ponad miesiąc Rosja utrzymywała zakaz wwozu na teren kraju polskiej produkcji rolnej. Powodem nałożenia embarga była epidemia bakterii EHEC, która rozprzestrzeniała się po kontynencie europejskim.
Embargo na import świeżych warzyw obowiązywał wszystkie kraje UE. Podczas czerwcowego szczytu UE - Rosja w Niżnym Nowogrodzie Kreml zgodził się na odblokowanie importu warzyw z Unii w zamian za gwarancje bezpieczeństwa tych produktów. Belgia, Holandia, Dania i Hiszpania mogły wznowić współpracę z rynkiem rosyjskim, ale zakaz dla Polski wciąż obowiązywał.
Giennadij Oniszczenko, główny lekarz sanitarny Federacji Rosyjskiej tłumaczył, że zniesienie embarga przedłużyło się w czasie, bo Komisja Europejska nie miała tydzień opóźnienia w przesłaniu do Rosji dokumentów o zdatności polskich produktów do spożycia, m.in. oświadczenie, że polskie władze wystawiają świadectwa bezpieczeństwa tylko dla polskich upraw.
Wartość rocznego eksportu owoców i warzyw do Rosji szacuje się na 7 mld euro.
Rosja wpuszcza warzywa z Polski. Koniec ZAKAZU eksportu warzyw do Rosji
Polscy rolnicy mogą wreszcie odetchnąć z ulgą. Rosja zniosła embargo na warzywa z Polski. Zakaz eksportu warzyw za naszą wschodnią granicę obowiązywał od 2 czerwca kiedy to Europę paraliżował strach związany z epidemią bakterii E. coli. Giennadij Oniszczenko, główny lekarz sanitarny Federacji Rosyjskiej powiadomił, że od 20 lipca warzywa i owoce z Polski mogą już trafiać na rosyjski rynek.