Jacek Rostowski zaplanował podniesienie o 15 procent akcyzy na mocne trunki, co ma rzekomo dać kasie państwa dodatkowe 746 mln zł – obliczył „Puls Biznesu”. Niestety mogą to być tylko mrzonki.
Wystarczy wspomnieć podniesienie akcyzy o 13 procent na Litwie. Wpływy z legalnej sprzedaży alkoholu spadły o 20 procent, a w kolejnym roku jeszcze o 10 procent. Zdaniem ekspertów podniesienie akcyzy na alkohol w Polsce spowoduje, że szara strefa będzie kwitła!
Zobacz: Polacy kończą z alkoholem
Przedstawiciele branży alkoholowej zarzucają również nierówne traktowanie uczestników rynku alkoholowego. Skąd to oskarżenie? Otóż podwyżka akcyzy nie objęła piwa i wina! Czyżby Polacy powrócili do produkcji bimbru w domu?
Jak przygotować alkohol etylowy w domu?
Zacier ze śliwek, czyli śliwowica
Składniki: 20 kg śliwek, 10 kilogramów cukru,woda
Śliwki czyścimy, miażdżymy i wsypujemy do dużego naczynia z przykryciem. Następnie zalewamy wodą z cukrem (10 kg cukru rozpuszczamy w 20 litrach wody). Dodajemy drożdże winne i odstawiamy, by sfermentowało. Podczas fermentacji pojawi się kożuch, należy go zanurzać pod powierzchnię fermentu. Powinno się także od czasu do czasu poruszać naczyniem.
Po wyrobieniu należy odcisnąć sok i destylować. Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać ok. 12 litrów 50% śliwowicy.