
Drodzy Mazowszanie,
za nami szereg konkursów, w których pokazaliśmy i nagrodziliśmy Wasze zaangażowanie, aktywność społeczną czy pasje – kulinarną i artystyczną. Pandemia zdominowała ten rok, jednak nie przeszkodziła Wam w pomocy innym, rozwijaniu swoich zainteresowań czy promowaniu naszego regionu. Jestem pełen uznania dla Waszej działalności charytatywnej, a także miłości do produktów tradycyjnych czy dziedzictwa kulturowego. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję.
NAJLEPSZE SMAKOŁYKI Z MAZOWSZA WYBRANE
Za nami XIII edycja Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla producentów żywności. O tytuł najlepszego produktu roku 2019 ubiegało się w sumie 68 potraw. W gronie zwycięzców znalazło się aż osiem smakołyków z podwarszawskich miejscowości.
Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się również producenci z okolic Warszawy. Nagrodzeni zostali m.in. Grażyna Więch z Ossowa za tort z gęsi, Agnieszka Jarosińska z Tarczyna za konfiturę tradycyjną z borówki amerykańskiej, Anna Ugodzińska z m. Stanisławowo za szarlotkę niedzielną, Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa za żółty ser Gąsiorowski, Gospodarstwo Rolne Aroniowy Zakątek z Woli Cygowskiej za syrop z owoców malin, Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych za wino z dzikiej róży, KGW z Jaworowej za wiśnię Ewy, Grzegorz Paczewski z Nasielska za nalewkę na szyszkach sosny.

– Tort z gęsi to produkt, który zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Z pewnością jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych?
To pracochłonna potrawa, ale smak rekompensuje poświęcony jej czas i wysiłek. Sposób przygotowania jest niemal taki sam, jak w przypadku znanego wszystkim słodkiego wypieku, choć wymaga więcej precyzji i oczywiście innych składników. Podstawą mojego tortu są blaty z mielonego mięsa gęsiego z dodatkiem przypraw i cebuli, które piekę w tortownicy jak klasyczny biszkopt. Przygotowuję ok. 8–10 sztuk i potem przekładam je wytrawnym farszem z marchewki, cebulki i przypraw.
– Skąd czerpie Pani kulinarne pomysły?
Uwielbiam eksperymentować w kuchni. W wolnym czasie czytam stare książki kucharskie, analizuję tradycyjne receptury i próbuję je dopasować do współczesnych standardów. Tworzę też własne przepisy.
– Laur Marszałka nie jest jedynym konkursem kulinarnym, w Pani karierze. Biorąc pod uwagę kolekcję zdobytych nagród i certyfikatów taka rywalizacja musi dawać wiele satysfakcji.
Oczywiście, tym bardziej, że we wszystkich konkursach doceniane są zarówno potrawy mojego autorstwa, jak i produkty przygotowane przez mojego męża. To dla nas ważne, bo wspólnie pracujemy na nasz sukces. Także w naszej kolekcji ja mam już m.in. nagrody za chleb razowy na zakwasie, powidła śliwkowe i teraz za tort z gęsi, a mąż za pierś gęsią z Łysobyk i wędzoną słoninę chłopską. W tym roku zostaliśmy też członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, co jest dla nas ogromnym wyróżnieniem i dowodem na to, że to, co robimy jest smaczne, naturalne i zdrowe, a przez to godne polecenia.
NASZE DZIEDZICTWO NA ZDJĘCIACH
Tematem przewodnim tegorocznej, pierwszej edycji konkursu fotograficznego było „Dziedzictwo drewnianej architektury Mazowsza”. Spośród 280 zgłoszonych prac nagrodzone zostały m.in. zdjęcia Anny Kowalczyk z Warszawy i Grzegorza Żmudzkiego z Łomianek.
Jury wybrało sześć fotografii, które powalczą teraz o nagrodę publiczności na facebookowym profilu „Mazowiecki Szlak Tradycji”. Głosowanie internautów rozpocznie się niebawem i potrwa 7 dni. Nagrodzone zdjęcia i szczegóły dostępne są na profilu „Mazowiecki Szlak Tradycji”
JEDENASTKA WSPANIAŁYCH
Samorząd Mazowsza uhonorował jedenastu mieszkańców najbardziej zaangażowanych w swoją pracę charytatywną. Wśród nagrodzonych w konkursie „Mazowieckie Barwy Wolontariatu” są mieszkańcy Warszawy i gmin około warszawskich.
O wolontariuszach warto mówić. Ich pracę docenia m.in. przewodniczący Komisji Polityki Społecznej i Prorodzinnej w Sejmiku Województwa Mazowieckiego Piotr Kandyba. – W czasie pandemii wolontariusze nie rezygnują ze swoich aktywności i pomagają w szpitalach, seniorom czy organizują akcje szycia maseczek. Robią to bezinteresownie, dlatego warto ich nagradzać – dodaje radny. Temu służy konkurs Mazowieckie Barwy Wolontariatu. Wśród najlepszych nagrodzonych są: Mariusz Goszczycki z Sierpca, Krystyna Paszko z Dawidów Bankowych w gm. Raszyn, Szkolny Klub Ośmiu „Serce na dłoni” działający przy Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 223 w Warszawie, Szkolne Koło Wolontariatu w Zespole Placówek Oświatowych nr 1 w Mławie, Społeczność No Bell z Konstancina-Jeziorny, Wolontariusze Fundacji Ready2Run z Warszawy, Akademia Seniora Muzeum Niepodległości w Warszawie, Klub Senior + z Piaseczna, Mieszkańcy Gminy Wołomin, Paweł Sędek z Otwocka i Kacper Ośko z Radomia.

i