Smakołyki na każdą kieszeń

2010-01-11 3:00

Marzysz o przygotowaniu wykwintnego posiłku, który nie zrujnuje twojej kieszeni? Polecamy ci naszą grzybową tartę, roladę ziemniaczaną i muszelki z tuńczykiem.

Tarta pikantna

Robi się ją szybko i prosto. Z odpowiednimi dodatkami może stanowić niezwykle efektowne i smaczne danie. Na wierzch tarty możesz położyć wszystko, co chcesz. Oto jedna z propozycji.

Składniki na ciasto:
kostkę masła lub margaryny
ok. 25 dag mąki
szczyptę soli

Składniki na farsz:
30 dag dowolnych grzybów
2 średnie cebule
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 jaja
przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:
Wyrób ciasto, ewentualnie dodając nieco zimnej wody. Uformuj kulę i włóż na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie grzyby podduś z pokrojoną drobno cebulką, dodaj natkę. Na koniec wbij jaja, wymieszaj i dopraw przyprawami. Ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy na tartę. Nakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C przez 15 minut. Wyjmij, nałóż farsz i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz, aż masa się zapiecze.

Koszt ok. 12-15 zł

Muszelki z tuńczykiem
Przepis pani Janiny Jakubiak z Kołbieli

Składniki:
20 dag makaronu muszelki
2 pomidory
1 cebula
puszka tuńczyka
2 łyżki natki pietruszki
kilka oliwek czarnych
kilka oliwek czerwonych
2 łyżki kaparów
3 łyżki oliwy
łyżka octu
łyżeczka musztardy
skórka z cytryny
2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować i odcedzić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę posiekać. Tuńczyka rozdrobnić. Do salaterki włożyć makaron, pomidory, cebulę, tuńczyka, natkę, oliwki i kapary. Całość wymieszać i polać sosem zrobionym z oliwy, octu i startej skórki z cytryny. Ponownie wymieszać. Przed podaniem posypać tartym

Koszt ok. 21 zł

Pyszny sernik
Przepis pani Wiesławy Badury z Warszawy

Składniki:
pół kilo białego sera
pół litra kwaśnej śmietany 22-procentowej
20 dag cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1 opakowanie cukru waniliowego
garść rodzynek
1 cytryna
5 jajek
paczka biszkoptów

Sposób przygotowania:
Ser zmielić trzykrotnie i dokładnie utrzeć ze śmietaną. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Budyń przygotować według przepisu i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając nadal, dodawać kolejno: ser, sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy i budyń. Na koniec dodać pianę z białek, ubitą na sztywno. Całość delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć biszkoptami i wylać masę serową. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem.

Koszt ok. 20 zł

Rolada ziemniaczana
przepis pana Tadeusza Piotrowicza z Przemyśla

Składniki:
kilogram ziemniaków
wafle suche (1 kwadrat)
1 cebula
25 dag białego sera
jajko i bułka tarta do panierowania
olej
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować i utłuc. Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Z ziemniaków, cebuli i sera wyrobić farsz - jak na pierogi ruskie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepły farsz - warstwę grubości ok. 1 cm - wyłożyć na kwadrat waflowy, który wkrótce zmięknie pod wpływem ciepła i wilgoci. Zwinąć całość w roladę i odstawić do wystygnięcia. Pokroić w krążki grubości ok. 1,5 cm, panierować w jajku i tartej bułce. Smażyć na oleju z obu stron na złoto. Rolada najlepiej smakuje popijana czystym czerwonym barszczem.

Koszt ok. 10 zł

Nagrodę w postaci robota kuchennego oraz zestawu przypraw wygrali:
1. Barbara Niton z Jaworzna
2. Lucyna Pałka z Krakowa

Zestawy okulistyczne marki Laboratoires Thea wygrali:
Iza Rycembel - Jabłonna Lacka
Katarzyna Kuza - Skrzeszew
Zbigniew Pucz - Stargard Szczeciński
Alina Łoniewska - Płońsk
Bogusław Niton - Jaworzno
Barbara Karaszewska - Olsztyn
Dominika Kuza -Skrzeszew
Walentyna Kucharewicz - Gryfów Śląski
Wanda Rossochacka - Poznań
Krzysztof Kuza - Skrzeszew
Piotr Nowotniak - Sokołów Podlaski
Stanisław Nieczaj - Wałcz
Michał Nieczaj - Wałcz
Bogumiła Górecka - Wąbrzeźno

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki