Słodkie szaleństwo

2010-01-25 3:00

Jeśli jesteś wielbicielem słodkich potraw, mamy dla ciebie specjalny zestaw obiadowy! Zupa z dyni, pyszny tort urodzinowy oraz makowa babka z wiśniami powinny zadowolić twoje podniebienie

Tort urodzinowy

Kto dziś bawi się w pieczenie tortów? A jednak czasami warto, bo w torcie, zwłaszcza takim urodzinowym, liczy się serce, które wkładamy w jego wykonanie. A przecież można go zrobić, wykorzystując niektóre półprodukty. Oto dość prosty przepis na wspaniały tort, który ucieszy każdego jubilata i jego gości.

Składniki:

Na biszkopt:
3 jaja
pół szklanki cukru
1/2 szklanki mąki

Na krem czekoladowy:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1,3 szklanki cukru
1 kostka margaryny

A ponadto:
bita śmietana, owoce, bakalie, ulubiony dżem, ew. trochę rumu

Sposób przygotowania:

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, wymieszać z mąką i wyłożyć do tortownicy. Piec w temp. ok. 180 st. C przez pół godziny. W tym czasie zrobić krem: czekoladę, śmietankę i cukier rozpuścić na parze, dokładnie wymieszać i ostudzić. Dodać ogrzaną do temperatury pokojowej margarynę. Biszkopty przekroić na krążki. Każdy nasączyć śmietaną, rumem, dowolnym dżemem i przekładać kremem czekoladowym.

Wierzch obłożyć śmietaną, na wierzchu umieścić owoce lub bakalie. Zostawić w chłodnym miejscu do stężenia.

Koszt ok. 15 zł

Pierś kurczaka po chińsku

Przepis pani Alicji Truszkowskiej z Łomży

Składniki:

pierś kurczaka
czerwona papryka
trzy cebule
dwie marchewki
dwie torebki ryżu
200 ml oleju do smażenia
sproszkowana papryka
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś pokroić w kostkę i posypać solą, pieprzem i papryką. Odstawić na ok. 20 minut. Warzywa pokroić w kostkę. Na gorącym oleju smażyć pokrojoną pierś ok. 10 minut. Dosypać do mięsa warzywa i całość dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Ugotować ryż na sypko. Potrawę podawać z ryżem.

Koszt ok. 24 zł

Zupa z dyni

przepis pani Krystyny Kozłowicz ze Słupska

Składniki:

pół kg miąższu z dyni (może być zawekowany)
1 cebula
1 łyżka stołowa masła
pół litra rosołu z kostki
pół szklanki białego wytrawnego wina
200 ml gęstej kwaśnej śmietany 36 proc.
szczypta imbiru
ugotowana pierś kurczaka
sól i pieprz
odrobina gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać dość grubo pokrojoną dynię i całość lekko podsmażyć. Dodać bulion, po czym gotować do miękkości. Dodać białe wino i gotować jeszcze przez 5 minut. Dodać śmietanę, imbir i startą gałkę muszkatołową, dosolić i popieprzyć. Na koniec wkroić ugotowaną i przestudzoną pierś kurczaka i całość zmiksować.

Koszt ok. 17 zł

Makowa babka z wiśniami

Przepis pani Alicji Skiby z Leszna

Składniki:

3 szklanki mąki
kostka masła lub margaryny
słoik wiśni bez pestek (ok. 720 ml)
15 dag mielonego maku
szklanka mleka
cukier waniliowy
mały proszek do pieczenia
4 jajka
2 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wiśnie odsączyć. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać cukier (2 łyżki odłożyć), cukier waniliowy, sól i jajka. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać szklankę mleka i wszystko dokładnie wymieszać. Do 2/3 ciasta dodać wiśnie, przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy o pojemności 2,5 litra. Pozostałe ciasto wymieszać z makiem, resztą cukru i mleka i wyłożyć na ciasto z wiśniami. Delikatnie przemieszać obie warstwy widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Koszt ok. 24 zł

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki