Strucla rzecznika SLD, czyli Dariusz Joński uczy gotować

2013-08-08 17:05

Dariusz Joński (34 l.) kiedy tylko znajduje chwilę wytchnienia od polityki zamienia się w … kucharza! Ostatnio polityk SLD ujawnił swój przepis na struclę orzechową!

Dariusz Jońskinie nie tylko grilluje konkurentów z innych partii. Kucharzy także w domu. I to jak! Niedawno rzecznik Sojuszu postawił przed sobą, wydawałoby się, arcytrudne kulinarne zadanie. Po raz pierwszy upiekł struclę orzechową.

>>> Ryszard Kalisz pokazał luksusowe gniazdko

Misję w kuchni wykonał jednak bez zastrzeżeń. Mieszał, przekładał, układał ciasto, formował. Po prostu prawdziwy mistrz kuchni! - Pachniało w całym domu. Muszę się pochwalić, że moja pierwsza strucla się udała – komentuje nam zadowolony Dariusz Joński. I ujawnia przepis:

Składniki:
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 200 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 250 g miękkiego masła,
- 250 g chudego twarogu,
- 150 g orzechów laskowych,
- 150 g orzechów włoskich,
- 50 g orzechów pistacjowych,
- 500 g mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- 100 g cukru pudru,
- 25 g mielonych pistacji

Sposób wykonania

Jajka, sól, cukier, cukier waniliowy ubić przy pomocy robota kuchennego. Kolejno dodać 125 g masła, twaróg, orzechy. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać i szybko wyrobić (ręcznie). Ułożyć ciasto na wyłożonej papierem blasze, uformować owalny bochenek. Piec w 175 st. C przez 55 - 60 minut. 125 g masła roztopić w rondelku i polać gorącą struclę, grubo posypać cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia. Smacznego!

>>> Komorowski nie pójdzie na referendum

 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają