Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 25 dag grochu łuskanego, kminek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i inne przyprawy (wedle smaku), 1 łyżka mąki, masło
Przygotowanie:
Kapustę dokładnie wypłukać i sprawdzić czy nie jest za słona. W razie czego jeszcze raz obficie obmyc pod wodą. Potem wrzucić do granka i gotować. W trakcie dodać liść laurowy.
W osobnym garnku należy ugotowac groch. Potem dołożyc go do kapusty i przyprawić. Gotować około godziny, co chwile mieszając.
Potrawie smaku nada jeszcze zasmażka z mąki i masła (masło stopic na patelni, dołożyc mąkę, wymieszać i zesmażyć).
Podobno doświadczone gospodynie do kapusty z grochem dolewają wodę, która zostaje po gotowaniu ziemniaków. ,a to jeszcze poprawić smak dania.
ŚWIĘTA 2012: Częstochowska KAPUSTA Z GROCHEM - wypróbuj prosty przepis
Wigilijny stół nie wygląda zupełnie tak samo w każdym regionie Polski. Są potrawy, które w różnych stronach przygotowuje się nieco inaczej. Przedstawiamy konkurencję dla mazowieckiej kapusty z grzybami. W okolicach Częstochowy króluje kapusta z grochem. Spróbuj i porównaj, która smakuje lepiej.