Potrzebne jest tylko kilka pomarańczy i ozdobna wstążeczka. W wersji dla tych, którzy chcą włożyć trochę więcej wysiłku, proponujemy też zaopatrzyć się w szkolny klej i kolorowy brokat.
Pomarańcze kroimy na cienkie talarki. Plasterki muszą kilka dni poleżeć w ciepłym miejscu, żeby wysechł z nich sok. Proponujemy ułożyć talarki na grzejniku lub parapecie. Dla tych, którzy za przygotowanie wezmą się w ostatniej chwili też jest ratunek. Plasterki można na kilkanaście minut włożyć do gorącego piekarnika. Trzeba tylko często zaglądać, żeby się nie przypaliły.
Suche talarki przekuwamy tuż pod skórką i przez dziurkę przekładamy kolorową wstążeczkę. Można jeszcze z drugiej wstążeczki uwiązać małą kokardkę i ozdoba gotowa do powieszenia na choinkę.
Jeśli ktoś chce jeszcze upiekszyć talarki można posmarować zeschniętą skórkę klejem i posypać kolorowym brokatem.
Naprawdę nie ma nic prostszego, a choinka będzie oryginalna i niepowtarzalna.
ŚWIĘTA 2012: Jak WŁASNORĘCZNIE ozdobić choinkę? Zrób BOMBKI z suszonych POMARAŃCZY
2012-12-22
23:46
Piękna kolorowa choinka cieszy każde oko, ale ta z własnoręcznie zrobionymi ozdobami zawsze wzbudza zachwyt świątecznych gości. Okazuje się, że potrzeba naprawdę niewiele wysiłku, żeby nasze domowe drzewko nabrało uroku i charakteru. Przygotowanie krążków z suszonych pomarańczy jest dziecinnie proste a efekt murowany. Do tego w całym domu unosi się niepowtarzalny świąteczny zapach.