- W tym roku święta dla wielu Polaków będą bardziej mięsne niż słodkie. Wszystko dlatego, że w ciągu ostatniego czasu najbardziej zdrożały produkty wykorzystywane m.in. do pieczenia ciast - wyjaśnia dr. hab. Krystyna Świetlik z Instytutu Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
- Za cukier płacimy średnio o 25 proc. więcej niż przed rokiem, podobnie mąka jest droższa o 22 proc., a masło o 6 proc., 12 proc. więcej płacimy za chleb. Natomiast ceny owoców są wyższe o 20 proc., a warzyw o 9 proc. - tłumaczy ekspertka.
"Super Express" sprawdził też ceny w warszawskich sklepach i okazuje się, że drożyzna szaleje nie tylko w statystykach. Według naszych wyliczeń za wielkanocne zakupy zapłacimy prawie o 60 zł więcej niż rok wcześniej!
Artykuły żywnościowe | Cena 2010 | Cena 2011 |
Szynka 1 kg |
22,99 |
29,90 |
Kiełbasa biała 2 kg |
18,00 |
23,98 |
Schab bez kości 1 kg |
20,99 |
25,99 |
Jaja kurze 20 sztuk |
12,00 |
14,98 |
Majonez dekoracyjny 400 g |
3,80 |
4,39 |
Barszcz biały 2 torebki |
2,50 |
3 |
Pieczywo |
9,20 |
12 |
Warzywa i owoce |
30 |
40 |
Baba wielkanocna 1 kg |
16 |
20 |
Sernik krakowski 1 kg |
20 |
27 |
Mazurek 1 kg |
29 |
42 |
Razem |
184,48 |
243,24 |
Bogusława Borowska (60 l.), emerytka z Białegostoku
- Ceny w sklepach tak powariowały, że nie wiadomo, czy się łapać za głowę, czy za portfel. Tak źle jeszcze nie było. Podrożało dosłownie wszystko i zwłaszcza większe, świąteczne zakupy mogą po prostu zrujnować. Mam 1000 zł emerytury, a przecież podrożało nie tylko jedzenie, ale także leki, czynsz, gaz, prąd... Na szczęście mój mąż ma dość przyzwoitą emeryturę i jakoś dajemy radę, ale święta w tym roku na pewno będą u nas skromniejsze niż zwykle.