- Większość polskich Romów to katolicy, więc nasze święta i polskie na pierwszy rzut oka mało się różnią. Wigilię obchodzimy w ścisłym rodzinnym gronie. Ten dzień nie jest obchodzony hucznie. Jednak post u Romów nie jest obowiązkowy. Kto chce, je mięso, post nie jest przymusowy - dlatego na wigilijnym stole obok postnych potraw znajdują się również mięsne dania, jak tradycyjny haben - potrawa romska wywodząca się z Bałkanów.
Romska wigilia nie może się obyć bez muzyki. Na wieczerzę bierzemy instrumenty i gramy romskie kolędy na żywo. Najbardziej znana cygańska świąteczna pieśń opowiada o życiu naszych przodków. Wspominamy ludzi, którzy w tym szczególnym czasie nie mogą z nami przebywać.
Święta to dla Romów czas szczególny, ponieważ wtedy możemy przebywać w gronie rodziny. Nasze przywiązanie do rodziny szczególnie widać na przykładzie pierwszego oraz drugiego dnia świąt. O ile wigilia jest skromna, o tyle ten czas jest zarezerwowany na biesiadę w gronie rodzinnym. Najczęściej wynajmujemy dużą salę, a rodzina dalsza i bliższa zjeżdża z najdalszych zakątków. Odbywa się huczna celebracja świąt. Nie może oczywiście zabraknąć muzyki na żywo, bo zawsze wśród licznej rodziny znajdzie się wielu artystów. Jest wesoło i rodzinnie. Tradycyjnie w pierwszy dzień świąt chodzimy od romskiego domu do domu po to, by sobie winszować. Młodsi odwiedzają starszych. Ta tradycja jest na tyle ważna, że aby komuś powinszować, potrafimy pojechać dość daleko w odwiedziny, by to zrobić.
Zobacz też: Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty!
Haben
1,5 kg karkówki pokroić na małe kawałki i podsmażyć razem z posiekaną cebulą. Wlać bulion i dodać pokrojoną czerwoną paprykę. W międzyczasie ugotować makaron chipette i odcedzić. Kartofle pokroić w drobną kostkę i sparzyć, następnie odcedzić. Makaron i ziemniaki dodać do mięsa z papryką i poddusić. Do tego dodać czerwoną paprykę sproszkowaną, pieprz i sól.
Habnoro
Pół kg orzechów ziemnych (wyłuskanych), zemleć drobno w młynku do kawy. Kostkę masła roztopić, wymieszać z 2 szkl. cukru i gotować mieszając do zbrązowienia. Wymieszać gorące roztopione masło z orzechami (można dodać rodzynki lub suszone owoce) za pomocą łyżki ugniatać i uformować z tego wałek. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zastygnięcia na noc.