Na początkek kilka słów wyjaśnienia, dla tych, którzy nie wiedzą, czym są short drinki. To drink o objętości od 60 do 100 ml. Składnikami są zazwyczaj mocne alkohole a soki czy napoje dolewa się do nich tylko w małych ilościach. Czasami dodaje się też żółtko (czego nigdy nie robi się w przypadku long drinków), cytrynę lub cukier.
Czytaj: SYLWESTER 2014: LONG DRINKI na każde podniebienie - jak je zrobić?
TERAZ POLSKA
Składniki:
- 20 ml wódki
- 20 ml grenadyny (lub gęstego soku malinowego)
Przygotowanie:
Drink można przygotować na dwa sopsoby. Do kieliszka nalewamy sok (lub grenadynę) a następnie bardzo ostrożnie przy pomocy łyżki dolewamy wódkę. Można też kolejność odwrócić - najpierw napełnić kieliszek do połowy wódką, potem powoli po ściance kieliszka dolać sok i poczekać aż cięższe cząsteczki opadną na dno.
Drinka podajemy w kieliszku do wódki i wypijamy go "na raz".
DRINK MIODOWY Magdy Gessler
Składniki:
- 50 ml martini dry
- 50 ml brandy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
-
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
- 3 kuleczki zielonego pieprzu
garść kostek lodu
Sposób przygotowania:
Do shakera wkładamy kostki lodu, dodajemy imbir, pieprz, miód i oba rodzaje alkoholu. Energicznie wstrząsamy i przelewamy zawartość do kieliszka koktajlowego.
MORTON'S SPECIAL
Składniki:
- 40 ml żurawinowej Finlandii
-
20 ml tequili
-
40 ml soku pomarańczowego
- odrobina grenadiny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wlewamy do shakera, wsypuje,my kilka kostek lodu i energicznie mieszamy. Drinka serwujemy w kieliszku koktajlowym.