Amatorzy kwaśnego smaku mogą mieć teraz jedynie kwaśne miny. W dyskontach cena cytryn oscyluje wokół 12 zł, ale już u mniejszych sklepikarzy czy na straganach można zapłacić nawet 15 zł za kilogram!
Zobacz też: Przepisy na przetwory: Cytryny z solą
O tym, że ceny cytryn poszybują w górę, eksperci ostrzegali już dawno
Nic dziwnego, że kupujemy tych owoców coraz mniej. - Już teraz widzimy mniejszą sprzedaż - przyznaje Marek Korczyk, kołobrzeski importer owoców cytrusowych, i tłumaczy, że ceny cytryn są tak wysokie przez niskie zbiory. - Najpierw skończyły się cytryny hiszpańskie, teraz kończą się argentyńskie i z RPA - mówi handlowiec. O tym, że ceny cytryn poszybują w górę, eksperci ostrzegali już dawno. Od kilku lat Argentynę nawiedzają pogodowe katastrofy - upały i susza latem, przymrozki i gradobicia zimą. To ma wpływ na wielkość plonów, a w dalszej kolejności na ceny cytryn. Filip Schmidt, kreator smaków z Cheffilip.pl, podpowiada, że cytrynę można zastąpić na przykład kwaskiem cytrynowym. - Polecam zrobić roztwór kwasku cytrynowego z ciepłą wodą i dodawać do zup, herbat, surówek - mówi kucharz i zapewnia, że z drożyzną w kuchni można sobie poradzić! - Poza tym natka pietruszki czy kiwi mają więcej witaminy C niż cytryna - tłumaczy ekspert.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail