Składniki (proporcje dla 4 osób):
1. 800 g cielęciny
2. 2 marchewki
4. 1 cebulka
5. 1 ząbek czosnku
6. 500 ml białego wytrawnego wina
7. sól morska, pieprz, liście laurowe
Sos:
1. 1 jajko surowe
2. 2 jaja gotowane
3. 200 g oliwy
4. 1 cytryna
5. 100 g tuńczyka w sosie własnym
6. 8 filetów anchois
7. 1 łyżka kaparów
8. zielony pieprz
Zobacz też: Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty!
wykonanie: Umyć Oczyścić mięso. Wrzucić do garnka wszystkie składniki (warzywa obrać i pokroić) oraz przyprawy. Zalać winem i uzupełnić wodą tak, by nic nie wystawało. Gotować na małym ogniu ok. 90 minut. W tym czasie robimy sos. Jedno jajko surowe rozbijamy do miski i dodajemy trochę soku z cytryny. Dodając powoli oliwy, ubijamy na gładki majonez. Dodajemy tuńczyka, anchois, kapary, sok z cytryny, dwa ugotowane na twardo żółtka, 2 łyżki wywaru z mięsa. Miksujemy wszystko na jednolity krem. Przyprawiamy pieprzem. Ostudzone mięso kroimy na cienkie plastry i polewamy przygotowanym sosem. Wszystko przyozdabiamy kaparami.