Oba warzywa są bardzo podobne i trzeba wprawnego oka, aby je odróżnić. O pomoc poprosiliśmy więc plantatora warzyw Mariusza Witkowskiego (39 l.) z Chodowa (woj. mazowieckie). Jego rady pozwolą nam rozpoznać na sklepowej półce podróbkę pietruszki. - Najłatwiej zidentyfikować oba warzywa po naci. Pasternak ma jaśniejsze, szerokie, ząbkowane na brzegach liście z włoskami. Są twarde i niezbyt smaczne. Liście pietruszki są ciemniejsze, błyszczące, bez włosków - opisuje plantator. - Korzeń pasternaku jest większy, bardziej miękki, mocniej zaokrąglony w górnej części, ma aromat marchewki. Z kolei miąższ pietruszki lekko sinieje po nacięciu skórki - dodaje.

i
Tak podrabiają pietruszkę! Nie daj sobie wcisnąć pasternaku [ZDJĘCIA]
2018-05-28
21:22
Ceny pietruszki biją rekordy. Za kilogram trzeba zapłacić nawet 14 zł! Wykorzystują to amatorzy szybkiego zarobku i jako pietruszkę sprzedają pasternak, który kosztuje ok. 1 zł za kilogram.
Przeczytaj także: