Płyty elektryczne dzielą się na: żeliwne, ceramiczne i indukcyjne. Pierwsze z nich – najstarsze – są w eksploatacji najdroższe. Nowocześniejsze, ale wciąż niezbyt efektywne jest gotowanie na płycie ceramicznej: strata ciepła podczas użytkowania sięga nawet 40 proc. Najlepszym energooszczędnym rozwiązaniem są płyty indukcyjne.Z wyglądu przypominają ceramiczne. Jednak ciepło jest wytwarzane zupełnie inaczej: na zasadzie indukcji magnetycznej. Po włączeniu prądu powstaje pole magnetyczne, które za pomocą drgań wytwarza ciepło i energię. Dzięki temu płyty indukcyjne są najbardziej wydajne energetycznie: aż 95 proc. wytwarzanej energii jest wykorzystywana.
W oszczędzaniu pomoże jeszcze kilka zasad. Warto dobierać odpowiednie garnki do każdej potrawy. Podczas pieczenia nie należy niepotrzebnie otwierać drzwi piekarnika. Wspólne spożywanie posiłków to nie tylko sposób na miłe spotkanie w gronie rodziny. Efekt tego, że nie trzeba wielokrotnie podgrzewać jednego posiłku, zobaczymy na fakturach za prąd. Należy również pamiętać, że dodatkowe oszczędności może przynieść optymalnie wybrana oferta energii elektrycznej. Warto poszukać na rynku takiej propozycji, która zagwarantuje najwyższe oszczędności i najlepsze dopasowanie do profilu zużycia klienta.
Więcej na: www.orange.pl/energiadladomu