Wiadomo, że najlepsze są pączki domowe, rumiane, bez dodatków konserwantów. Ale nie każdy potrafi takie zrobić albo nie ma możliwości. Dlatego większość z nas pączki kupuje. Za ile? Różnie, ale najtańsze w promocji i marketach można kupić już za 50-70 gr. Zdawać by się mogło, że zakup tak tanich pączków to prawdziwy interes życia. A jednak nie zawsze tak jest, bo chociaż zaoszczędzimy, to nie dostaniemy w zamian pączków wysokiej jakości.
Ile powinien kosztować dobry pączek?
Jak przekonuje Jan Olczak, właściciel cukierni, a także były wiceprezes Światowej Unii Cukierników, dobry i prawdziwy pączek to taki zrobiony ręcznie: „Powinien być zrobiony ręcznie, z naturalnych składników: mąka jak mąka, ale ważne żeby były tam żółtka, a nie proszek, prawdziwe masło, drożdże, spirytus” czytamy na metro.gazeta.pl. Wiadomo, że to co robione ręcznie jest w cenie. Do tego dobrze zrobiony pączek nie czerstwieje następnego dnia albo co gorsze już wieczorem. Dlatego zdaniem cukiernika, naprawdę dobry i porządnej jakości pączek powinien kosztować 3 zł bądź więcej.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail
Sprawdź: Tanie pączki z hipermarketów to mrożonki z Rumunii? Co w nich jest? Aż 50 składników