W domu Komorowskich ciasto drożdżowe powstaje z 10 kilogramów mąki. To robią panie. Prezydent z synami i zięciami kroi boczek i cebule. Później wszyscy kleją szpekuchy. Anna Komorowska (60 l.) pilnuje natomiast pieczenia. Prezydent zna szpekuchy z domu rodzinnego. Jest to bowiem tradycyjna potrawa kresowiaków. Pierwsza dama zdradziła Czytelnikom "SE" przepis, który dostała od babci prezydenta. Warto spróbować. Upiecz szpekuchy!
Szpekuchy Anny Komorowskiej
Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 10 dag margaryny, 3 żółtka i 1 białko (reszta + 1 jajko do smarowania) sól, ew. zioła wg smaku
Farsz: cebula, boczek (wędzony i surowy), sól, pieprz
Składniki na farsz drobno pokroić, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem (ew. ziołami) do smaku. Wystudzić. Zagnieść ciasto drożdżowe, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość 3-5 mm, wykrawać krążki o średnicy ok. 7 cm. Na środek krążków nałożyć przestudzony farsz, brzegi posmarować wodą (ew. roztrzepanym jajkiem), złożyć na pół i zakleić.
Ułożyć na blasze (złożeniem na górze) pamiętając, że trochę urosną. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Dać chwilę na wyrośnięcie. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika (180 st.) sprawdzić, czy są dobrze sklejone. Piec (ok. 20 min), aż będą gotowe. Najlepsze są gorące, można też podgrzewać w piekarniku.