Tego dnia na stole króluje aromatyczny czerwony barszcz z uszkami oraz pierogi z kapustą czy kapusta z grzybami. Niezastąpione są również dania z ryb, jak smażony karp czy ryba po grecku, śledź. Wigilijna kolacja to także dania podawane na słodko, do moich ulubionych należą placuszki drożdżowe posypane cukrem pudrem. Polecam również makowiec i pyszne pierniczki z cynamonem.
Gwiazdka to również zapachy. Jak żadnego innego dnia pięknie pachnie w domu siano, a z kuchni rozchodzą się apetyczne zapachy.
rpk
Składniki:
garść suszonych grzybów
2 szkl. zimnej wody
2 liście laurowe
6 ząbków czosnku
10 średnich buraków
4 l wywaru z warzyw (marchew, cebula, pietruszka, por)
2 łyżki majeranku
10 ziaren czarnego pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 łyżek soku z cytryny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
wykonanie:
Grzyby opłucz, zalej wodą, zostaw na noc. Ugotuj do miękkości (ok. 20 min) z liśćmi laurowymi i czosnkiem. Buraki owiń folią aluminiową, piecz na blasze ok. 2 godz. w 160°C. Wyjmij z folii, obierz, zetrzyj grubo na tarce. Do wrzącego wywaru z warzyw dodaj majeranek, pieprz, ziele angielskie, natkę, buraki. Dopraw, zagotuj. Gotuj 3-4 min, zdejmij z ognia, wkrop sok z cytryny. Odcedź. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Połącz z wywarem z grzybów, kilka grzybków zostaw w zupie.
Zobacz też: Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty!