carlsberg

i

Autor: materiały prasowe

Warto wiedzieć

W browarach nie leją wody

2025-03-27 0:06 Materiał sponsorowany

Brzmi zaskakująco? Nie leją, ale jednocześnie na niej warzą. Obok słodu i chmielu, woda jest jednym z najważniejszych składników złotego trunku, stanowi aż 90% jego zawartości. Skład mineralny wody ma kluczowy wpływ na smak piwa – miękka podkreśla delikatność jasnych stylów, a twarda wzmacnia bogactwo ciemnych piw. W nowoczesnych browarach wodę dostosowuje się do konkretnego stylu, regulując minerały i pH (stopień kwasowości), by wydobyć najlepsze walory piwa.

Kropla ma znaczenie

Czy wiesz, że jeszcze kilkanaście lat temu do uwarzenia jednego litra piwa zużywano aż 12 litrów wody. Dziś ta ilość jest znacznie niższa i wynosi około 3 litrów. To ogromny postęp! Najwięcej pochłania samo warzenie piwa (71%) oraz mycie opakowań przed rozlewem (15%).

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że Polska ma stosunkowo niewielkie zasoby wody pitnej, dlatego oszczędność tego naturalnego surowca to priorytet dla odpowiedzialnych producentów. W browarach wdrażane są nowoczesne systemy odzysku i recyklingu wody, które pozwalają znacząco ograniczyć jej zużycie. Jeden z największych producentów piwa w kraju - Carlsberg Polska, właściciel browarów Okocim, Kasztelan i Bosman, jest liderem w ograniczaniu zużycia wody. Już teraz osiągnęli imponujący wynik 2,53 litra wody na uwarzenie litra piwa! A ich ambicje sięgają jeszcze dalej. A więc, następnym razem, gdy sięgniemy po kufel, warto pamiętać, że za każdym łykiem stoi nie tylko sztuka warzenia, ale i sztuka oszczędzania wody.

carslberg

i

Autor: materiały prasowe

Źródło pomysłów

Carlsberg Polska we wszystkich swoich browarach wdraża zaawansowane systemy odzysku i ponownego wykorzystania wody. Nowoczesne technologie pomagają oszczędzać wodę na ogromną skalę. Np. zamontowane lampy UV do dezynfekcji wody serwisowej (czyli używanej do innych procesów niż warzenie piwa) poprawiają jej jakość i pozwalają zaoszczędzić około basenu olimpijskiego wody rocznie. Jak dodamy do tego odzyskiwanie wody z płuczek puszek czy gorącej wody na warzelni, to uzyskamy kolejny olimpijski basen zaoszczędzonej wody. Czasami jedna inwestycja powoduje skokowe zmiany - modernizacji linii butelkowej w Browarze Okocim spowodowała oszczędności rzędu 28,5 tys. m3 wody. To tyle ile roczne zużycie wody ponad 500 osób.

Rozbudowany monitoring zużycia wody i zaangażowanie pracowników pozwala szybko wykrywać nieszczelności, zanim spowodują one większe straty wody.  „Każdy w browarze jest świadomy wartości oszczędzania wody i aktywnie poszukuje nawet drobnych usprawnień, które mogą przełożyć się na konkretne oszczędności. Codziennie monitorujemy zużycie wody i gdy widzimy wzrost tego zużycia, reagujemy natychmiast.” – komentuje Agata Koppa, dyrektorka ds. zrównoważonego rozwoju w Carlsberg Polska.

carslberg

i

Autor: materiały prasowe

Czysta prawda

Ścieki to też woda, a zarządzanie gospodarką ściekową to dla Carlsberg Polska równie ważny temat. W Browarze Okocim oczyszczone ścieki browarniane i miejskie spełniają wszystkie normy środowiskowe. Trafiając do lokalnej rzeki Uszwicy często mają nawet lepsze parametry niż woda w rzece po ulewnych deszczach. Z kolei osady ściekowe pozostałe po oczyszczeniu ścieków, po przetworzeniu stają się wartościowym nawozem rolniczym, a biogaz, który jest skutkiem ubocznym procesu oczyszczania ścieków, przetwarzany jest na energię cieplną i elektryczną! Energia pozyskana odzyskana z oczyszczania ścieków powoduje, że oczyszczalnia jest bliska samowystarczalności. To napawa optymizmem, że neutralność klimatyczna jest czymś osiągalnym dla firmy.

Mniej wody, więcej radości z piwa!

Dzięki wielu różnorodnym projektom Carlsberg w Polsce nie tylko warzy świetne piwa, ale także robi to w bardzo zrównoważony sposób, chroniąc cenny zasób naturalny, jakim jest woda. „Woda to podstawa życia – i piwa! Dlatego staramy się zużywać jej jak najmniej, nie tracąc ani kropli. Nasze browary stawiają sobie ambitny cel i każdego roku szukamy nowych sposobów na jej oszczędzanie – od nowoczesnych technologii po codzienne dobre nawyki w browarach. Bo dobre piwo to nie tylko smak, ale i troska o ludzi, i środowisko” – podsumowuje Agata Koppa, dyrektorka ds. zrównoważonego rozwoju w Carlsberg Polska.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki