Święta wielkanocne Polaków są droższe niż Czechów, Niemców, a nawet Ukraińców. Nasi sąsiedzi wkładają do koszyczka i święcą tańsze jajka i świąteczną kiełbasę, słodką chałkę w cenie, za jaką w Polsce trudno kupić bagietkę. Oto rzeczywistość zagranicznej święconki.
Chcesz taniej Wielkanocy i święconki? Nie masz innego wyjścia, jak tylko ruszać za granicę! Przeprowadziliśmy spożywcze śledztwo u naszych sąsiadów i wykazało ono, że ceny świątecznych produktów w krajach takich jak Niemcy, Czechy i Ukraina wywołują zazdrość. W zestawieniu podajemy tylko cenę 5 jajek, 1/2 kg kiełbasy oraz pieczywa. Odrobina soli, pieprzu, chrzanu czy masła to minimalny koszt. A cukrowego baranka nie wszyscy sąsiedzi wkładają do koszyczka.
Ukrainka Albina Novikowa-Olegowna (44 l.) z Włodzimierza Wołyńskiego poświęci jajka kupione jedynie za 40 gr za sztukę. Chałkę z kruszonką za odpowiednik 1,60 zł, podczas gdy w Polsce nawet większa bułka układana obok baranka i pisanki to koszt co najmniej 2,50 zł. Nic dziwnego, że niektóre Polki jeżdżą do innych krajów, by wypełniać swe puste wielkanocne koszyczki. Tak właśnie robi Olga Królikiewicz (21 l.) z Wrocławia, która zakupy świąteczne zrobiła w Czechach. Jajka wiejskie kosztują tam 60 gr za sztukę, a świąteczna kiełbasa tylko 10 zł za kg. - W osiedlowych sklepikach nie przesadzają z cenami, tam jest najtaniej, a Czesi są bardzo mili i pomocni - zachwala dziewczyna.
Polska - 21,5 zł
jajka - 1 zł (szt.)
kiełbasa - 26 zł/kg
pieczywo - 2,5 zł
Ukraina - 14,15 zł
jajka - 40 gr. (szt.)
kiełbasa - 23,40 zł/kg
pieczywo - 45 gr
Niemcy - 9,9 zł
jajka - 80 gr. (szt.)
kiełbasa - 11,38 zł/kg
pieczywo - 30 gr
Czechy - 8,26 zł
jajka - 60 gr. (szt.)
kiełbasa - 10 zł/kg
pieczywo - 26 gr
Wielkanocne przesądy: Poświęcone
Wielkanocna święconka ma wiele tajemnic, o których w XXI wieku zdążyliśmy już zapomnieć. Tymczasem przed wiekami na polskich wsiach dobrze znano jej magiczne moce odganiania chorób od człowieka i zwierzyny, a nawet to, że od poświęconych na święta pokarmów nie da się przytyć! Tajemnice pradawnych wielkanocnych przesądów przybliża Aleksander Robotycki, etnograf z Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie.
Poświęcony chrzan chroni przed chorobami gardła
Skorupka święconego jajka tłuczona i wysypywana w obejściu zabezpiecza zwierzęta przed chorobami, daje obfitość plonów i więcej zniesionych jaj
Święcone jajo kładło się na grzędę, żeby kury dobrze się niosły
Palma wielkanocna umieszczona w obejściu zabezpiecza przed powodziami i gradobiciem
Święcone jajko może ugasić ogień
Zwierzęta delikatnie wysmagane palmą będą zdrowe i płodne
Pisanka toczona po chorym człowieku wyciąga chorobę. Takie jajko kładziono na rozstajach i nie można go było ruszać pod groźbą ściągnięcia na siebie tej choroby.
Aleksander Robotycki, etnograf