Poseł Hofman w kuchni czuje się jak ryba w wodzie. Przyrządzając wołowinę, polityk radził sobie doskonale. Kroił, szatkował, mieszał, przyprawiał, gotował. Po prostu mistrz kuchni! A wszystkiemu przyglądała się dumna z męża Joanna Hofman (33 l.).
– Taki mąż to prawdziwy skarb, tylko strasznie brudzi w kuchni – śmieje się żona polityka.
Kuchennym rewolucjom z uwagą przypatrywały się też ich dzieci: dwuletni Jaś i czteroletnia Marysia. Święta państwo Hofmanowie spędzą w Kaliszu, u rodziców.
– Okres świąteczny to jedyny czas w roku, w którym zapominam o polityce, wyłączam telefon i z żoną i dziećmi jedziemy do Kalisza do rodziców. Tam też wchodzę do kuchni i pomagam mamie w przyrządzaniu potraw lub sam coś gotuję – podkreśla Adam Hofman.
Wykwintna wołowina na święta
- 1 kg mięsa wołowego pokrojonego w dużą kostkę
- 6 plastrów polędwicy wędzonej
- 4 marchewki
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2–1 puszka pomidorów
- 250–500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu wołowego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- listki laurowe
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 gałązki natki pietruszki
- 4 gałązki tymianku
- mąka
Polędwicę smażyć na oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podsmażyć czosnek i cebulę, dodać łyżkę mąki, przełożyć do naczynia. Smażyć partiami kawałki wołowiny. Usmażone mięso dodajemy do garnka. Na koniec wlewamy pomidory z puszki oraz po pół szklanki czerwonego wina i bulionu. Dodać przyprawy. Całość piec ok. 3 godzin w temperaturze 150–160 stopni, aż wołowina będzie się rozpadać. W razie potrzeby dolewać bulionu i wina.