WIELKANOC 2012, ŚWIĘTA POLITYKÓW - Adam Hofman:W kuchni RZĄDZĘ tylko ja - ZDJĘCIA

2012-04-07 19:01

Rzecznik Adam Hofman (32 l.) z PiS na co dzień zajmuje się poważną polityką. Jednak gdy zbliżają się święta wielkanocne, zamienia się w prawdziwego mistrza kuchni i przyrządza wyborne specjały własnego autorstwa. Jego popisowym daniem jest wołowina po burgundzku według własnego przepisu. - Gotowanie mnie bardzo uspokaja. Przy nim wyciszam się od polityki - mówi w rozmowie z nami Adam Hofman.

Poseł Hofman w kuchni czuje się jak ryba w wodzie. Przyrządzając wołowinę, polityk radził sobie doskonale. Kroił, szatkował, mieszał, przyprawiał, gotował. Po prostu mistrz kuchni! A wszystkiemu przyglądała się dumna z męża Joanna Hofman (33 l.).

– Taki mąż to prawdziwy skarb, tylko strasznie brudzi w kuchni – śmieje się żona polityka.

Kuchennym rewolucjom z uwagą przypatrywały się też ich dzieci: dwuletni Jaś i czteroletnia Marysia. Święta państwo Hofmanowie spędzą w Kaliszu, u rodziców.

– Okres świąteczny to jedyny czas w roku, w którym zapominam o polityce, wyłączam telefon i z żoną i dziećmi jedziemy do Kalisza do rodziców. Tam też wchodzę do kuchni i pomagam mamie w przyrządzaniu potraw lub sam coś gotuję – podkreśla Adam Hofman.

Wykwintna wołowina na święta

- 1 kg mięsa wołowego pokrojonego w dużą kostkę
- 6 plastrów polędwicy wędzonej
- 4 marchewki
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2–1 puszka pomidorów
- 250–500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu wołowego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- listki laurowe
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 gałązki natki pietruszki
- 4 gałązki tymianku
- mąka

Polędwicę smażyć na oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podsmażyć czosnek i cebulę, dodać łyżkę mąki, przełożyć do naczynia. Smażyć partiami kawałki wołowiny. Usmażone mięso dodajemy do garnka. Na koniec wlewamy pomidory z puszki oraz po pół szklanki czerwonego wina i bulionu. Dodać przyprawy. Całość piec ok. 3 godzin w temperaturze 150–160 stopni, aż wołowina będzie się rozpadać. W razie potrzeby dolewać bulionu i wina.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają