W Wielką Sobotę nie celebruje się w Kościele Katolickim Eucharystii, jako iż jest to czas oczekiwania na Zmartwychwstanie Jezusa. W wielu regionach przestrzega się tego dnia postu. Święci się również pokarmy, które spożywa się następnego dnia podczas Wielkiej Niedzieli.
Coraz częściej potrawy są święcone przed kościołem, a nie w samym budynku.
Święconka - po co w Wielką Sobotę w kościele święci się pokarmy
Korzenie tego zwyczaju sięgają czasów pogańskich, chrześcijaństwo przyjęło go już we wczesnym średniowieczu. W Polsce pojawił się około XIV wieku. To, co niesione do święcenia, nie powinno być przypadkowe. Choć coraz częściej wielkanocne koszyki przypominają rewię mody, znajdujące się w nich pokarmy mają swoją symbolikę i znaczenie.
Baranek znajdujący się w koszyku początkowo był rzeźbiony z chleba. Współcześnie przybiera najróżniejsze postaci: maślaną, cukrową, czekoladową. Symbolizuje zmartwychwstanie Jezusa. Sól kuchenna ma chronić mieszkańców domu przed złymi mocami i zepsuciem, jaja symbolizują nowe życie, chleb natomiast jest symbolem tego już trwającego.
Mięso ma przynieść domownikom dobrobyt, chrzan stanowi o sile i krzepie. Pojawiający się w niektórych koszykach ser świadczy o zespoleniu człowieka z siłami natury.
W których krajach święci się pokarmy?
Jest to jedna z tradycji zagrożonych wyginięciem. W niezmienionej formie przetrwało w Polsce, Austrii, Słowenii i południowych Niemczech.