W wielkanocnym koszyczku znajdą się więc pokarmy, które święcili nasi przodkowie. Nie są przypadkowe, nie wybieramy ich, kierując się modą czy własnym smakiem. Każdy z nich ma swoje symboliczne znaczenie.
1. Jajko to znak nowego życia, symbol zwycięstwa życia nad śmiercią.
2. Kiełbasa czy wędlina symbolizują baranka paschalnego - mięso zapewnia zdrowie, płodność, bogactwo.
3. Chleb symbolizuje Ciało Chrystusa. Święcimy go na pamiątkę rozmnożenia chleba przez Jezusa i nakarmienia nim słuchających Go ludzi.
Patrz też: NIE DAJ SIĘ OSZUKAĆ na świątecznych zakupach! Inspektorzy handlowi ostrzegają klientów
4. Sól oczyszcza, chroni od zepsucia - tak jak chrześcijanie, którzy są "solą ziemi".
5. Bazie, zielone gałązki bukszpanu lub borówki związane są z wiosną, z budzącym się do życia światem przyrody.